Hlavní obsah

Biskup Kročil tají další svědectví. „Kněz se mě během zpovědi dotýkal na intimních místech,“ vypověděla další žena

Foto: Biskupství českobudějovické

Biskup Vlastimil Kročil.

Reklama

Případ jednoho z jihočeských kněží, kterého v pořadu Zvláštní vyšetřování v TV Seznam obvinily hned čtyři ženy ze sexuálních deliktů, začíná čím dál víc ohrožovat českobudějovického biskupa Vlastimila Kročila.

Článek

Právě on měl významný podíl na tom, že katolická církev zmiňovaný případ duchovního deset let neřešila. Kněz byl suspendovaný až letos v lednu poté, co se do případu vložil Vatikán.

Sám Vlastimil Kročil byl poprvé o případu prokazatelně informovaný záhy poté, co se v roce 2015 ujal funkce českobudějovického biskupa. Kročil ale stejně jako jeho předchůdce Jiří Paďour případ nevyřešil.

„Vypověděla jsem to na biskupství“

Reportéři Seznamu přitom získali nové svědectví, že Kročilovo biskupství mělo k případu jihočeského duchovního k dispozici výpověď další – dosud nezveřejněné – svědkyně. Tato žena, jejíž identitu redakce zná, poskytla o chování kněze V. Z. svoji výpověď na biskupství už v roce 2016.

Reportérům nyní popsala, že se s knězem setkala náhodně před lety při zpovědi v městečku Žirovnice, kde duchovní působil. „Během zpovědi se mě dotýkal na intimních místech a šel jazykem do uší,“ uvedla tato žena a potvrdila, že o tom svědčila na českobudějovické diecézi.

„Moji výpověď si zapsali a já jsem odešla. Co s tím dál udělali, nevím, nikdo mi neposkytl žádnou další informaci,“ uvedla tato svědkyně. Se ženami, které vypovídaly v reportáži, se nezná, dokonce ani navzájem nevěděly, že byly na biskupství proti knězi V. Z. vypovídat.

Zvláštní vyšetřování si můžete prohlédnout zde:

Epizoda Zvláštního vyšetřování s názvem Mlčení biskupů vyvolala velkou odezvu diváků i části katolické církve.Video: Seznam Zprávy

Biskup Vlastimil Kročil se odpovědi na otázku redakce, jak s tímto konkrétním svědectvím naložil, vyhnul. Trvá pouze na tom, že „nebude žádné takové případy krýt“. Proč ale trvalo tolik let, než byl kněz suspendovaný, to už biskup ve své písemné odpovědi vysvětlit nedokázal.

Biskup Kročil: Nejsme policie

„Církev není orgán činný v trestním řízení. Není a nebude. Pokud je vám známa osoba, která se dopustila trestného činu, máte právo podat trestní oznámení. Žádám vás, abyste se nejdříve obraceli na Policii ČR, pak následně na mne. Opačný postup není v souladu s právem ČR,“ stojí v biskupově stanovisku.

A proč církev nedokázala případ jihočeského faráře vyřešit dlouhých deset let, a to i za přispění samotného Kročila? Pro to má biskup následující vysvětlení: „K časové souslednosti Vás odkazuji na kauzu sbormistra Kulínského, která byla živá a policie měla řadu nástrojů, které mohla použít a které já nemám. Přesto kauza trvala téměř 5 let. U kauzy staré více jak 25 let nelze předpokládat, i vzhledem k presumpci neviny, závěry v řádu měsíců. Zvláště, pokud zde nebyla kauza živá, tedy ohrožující jinou osobu.“

Ptali se mě, jak je možné, že jsem neotěhotněla

Biskup Kročil se snažil postoj jihočeského biskupství obhajovat už ve svém prohlášení z minulého týdne, kdy dokonce tvrdil, že žádná stížnost nenaznačovala spáchání sexuálního trestného činu.

Jenže klíčová svědkyně případu to jednoznačně popřela.

Svědectví o dlouholetém sexuálním zneužívání, které podle ní začalo v jejích patnácti letech a trvalo čtyři roky, vypověděla opakovaně: nejdříve biskupovi Paďourovi, následně i tříčlenné komisi, kterou po Paďourově smrti ustavil jeho nástupce Kročil. „Dokonce se mě tehdy ptali, jak je možné, že jsem tenkrát neotěhotněla,“ říká. „Vše si zapisovali.“

Tento rozpor biskup Kročil rovněž nedokáže vysvětlit.

Proti Kročilově stanovisku, že „biskupství českobudějovické obdrželo na dotčeného kněze řadu pochval, ale i řadu stížností, žádná z nich však nenaznačila, že by došlo ke spáchání sexuálního trestného činu“, svědčí i výpovědi dalších tří žen, které byly součástí Zvláštního vyšetřování.

Hana reportérům popsala i důvod, proč dlouholeté znásilňování nehlásila policii:

„Neumím si představit, že by se moje nedospělé děti dozvěděly, co se stalo jejich mamince.“ Video: Seznam Zprávy

„Proti panu faráři jsem svědčila na biskupství,“ říká žena Alena. „Během zpovědi v roce 2004 mě začal hladit nejdřív na kolenou a pak najednou měl ruku na vnitřní straně stehen.“

Tato žena musela při odchodu podepsat dokument, že o svém svědectví nebude nikde a s nikým mluvit. Ostatní ženy mluvily o tom, že musely rovnou přísahat na Bibli, že zachovají mlčení.

Plné znění odpovědi biskupa Kročila

Děkuji za Vaše dotazy a čas, který věnujete této problematice. Jistě víte, že v roce 2015 jsem jedné z obětí na její podnět obratem odpověděl, že nebudu žádné takové případy krýt. A ihned jsem začal konat. To stále trvá. Církev však není orgán činný v trestním řízení.

Není a nebude. Pokud je Vám známa osoba, která se dopustila trestného činu, máte právo podat trestní oznámení. Žádám Vás, abyste se nejdříve obracela na Policii ČR, pak následně na mne. Opačný postup není v souladu s právem ČR.

Ve věci kauzy pátera Z. z dostupných výpovědí jde o činy promlčené. Proto jsem vyzval, aby se mi i oběti dosud nepřihlášené přihlásily. Pokud zde bude trestný čin, který nebude promlčen a oběť s tím bude souhlasit, podám trestní oznámení. Správné by však bylo, aby trestní oznámení podaly oběti.

K časové souslednosti Vás odkazuji na kauzu sbormistra Kulínského, která byla živá a PČR měla řadu nástrojů, které mohla použít a které já nemám. Přesto kauza trvala téměř 5 let. U kauzy staré více jak 25 let nelze předpokládat, i vzhledem k presumpci neviny, závěry v řádu měsíců. Zvláště, pokud zde nebyla kauza živá, tedy ohrožující jinou osobu.

Dovoluji si Vás poprosit, abyste v zájmu objektivity uveřejnila moji odpověď celou.

S přáním pokoje Vám i celé Vaší rodině

Vlastimil Kročil

Případ Zvláštního vyšetřování a téma sexuálního zneužívání v církvi nadále sledujeme.

Reklama

Doporučované