Hlavní obsah

Biskupa, který zatajoval případy z reportáže Seznamu, řeší Vatikán

Foto: ČTK/Pancer Václav, ČTK

Českobudějovický biskup Vlastimil Kročil.

Reklama

Dlouhá léta nečinnosti a utajování svědectví žen o sexuálním zneužívání knězem V. Z. ohrožují českobudějovického biskupa Vlastimila Kročila. Několik žen, které si na farářovo chování stěžovaly, nyní podalo podnět vatikánské Kongregaci pro biskupy, aby se nečinností Kročila zabývala.

Článek

Podnět svědkyň tak automaticky spouští církevní proces, na jehož konci může být odvolání Vlastimila Kročila z pozice českobudějovického biskupa.

„Na základě reportáží Televize Seznam a písemných důkazů oběti sexuálního zneužívání ze strany církevních pracovníků podávají podnět na Kongregaci pro biskupy,“ uvádí zástupce iniciativy Pro čistou církev Jan Rozek, který během úterý získal souhlas k podání podnětu od několika svědkyň.

S odkazem na nařízení papeže

„Kongregace by měla po obdržení vážných indicií začít jednat dle článku 2 paragrafu 1 motu proprio Jako milující matka (zvláštní papežský dokument, pozn. red.). Motu proprio mluví o tom, že k odvolání biskupa je dostačující, pokud se jedná o zneužívání mladistvých nebo zranitelných dospělých a jeho selhání v péči je vážné,“ dodává Rozek.

Biskup Vlastimil Kročil se ocitl ve špatném světle po pořadu Zvláštní vyšetřování, v němž byly vůbec poprvé zveřejněny důkazy o tom, že česká katolická církev dlouhá léta tajila svědectví o sexuálním zneužívání. Konkrétně se jedná o případ kněze V. Z., o jehož chování v pořadu mluvily čtyři ženy.

Podívejte se na Zvláštní vyšetřování s důkazy o zamlčování svědectví žen:

Epizoda Zvláštního vyšetřování s názvem Mlčení biskupů vyvolala velkou odezvu diváků i části katolické církve.Video: Seznam Zprávy

„Přiznám se, že já jsem tenkrát vůbec nevěděla, co se mnou ten kněz dělá. Já jsem v těch letech prostě nevěděla, co to je sex, co to je vzrušení. Jenom si pamatuji bolest. Pak mi řekl, že takhle jsme chválili Boha a že se můžu obléct a že můžu jít domů,“ líčila ve Zvláštním vyšetřování žena Hana, kterou začal farář českobudějovické diecéze podle jejích slov zneužívat v jejích patnácti letech.

V reportáži o svých zkušenostech s knězem V. Z. promluvily další tři ženy.

Výpověď Hany si vyslechl v roce 2009 českobudějovický biskup Jiří Paďour, po pěti letech se s ní seznámil jeho nástupce Vlastimil Kročil. Ani jeden s případem nic neudělal. Kněze V. Z. pouze Paďour poslal na jinou farnost. Kněz byl suspendován až letos v lednu poté, co si Hana stěžovala na nečinnost českých biskupů ve Vatikánu.

Biskup Vlastimil Kročil se po zveřejnění reportáže omluvil obětem a vysvětloval, proč případ řešil tak dlouho.

„Od roku 1990 Biskupství českobudějovické obdrželo na dotčeného kněze řadu pochval, ale i řadu stížností. Nikdy však žádná stížnost jakkoliv nenaznačila, že by došlo ke spáchání sexuálního trestného činu,“ uvedl biskup Kročil ve svém prohlášení.

Zatajené svědectví z roku 2016

Jenže jak vypátrali reportéři Seznamu, kromě výše zmíněného svědectví Hany, která mluví o znásilnění, mělo českobudějovické biskupství k dispozici svědectví další ženy z roku 2016. I ona vypovídala před pracovníky biskupství o chování faráře V. Z.

„S knězem V. Z. jsem se náhodně potkala při zpovědi v městečku Žirovnice, kde působil. Během zpovědi se mě dotýkal na intimních místech a šel jazykem do uší,“ uvedla tato žena. „Moji výpověď si na biskupství zapsali a já jsem odešla. Co s tím dál udělali, nevím. Nikdo mi neposkytl žádnou další informaci.“

Jde to i rychle, ukázal biskup Holub

O tom, že dlouholeté zkoumání případu bez jasného výsledku není standardním církevním postupem, svědčí i slova plzeňského biskupa Tomáše Holuba v pondělním pořadu Výzva.

„Teď jsem zrovna v podobném případu podal podnět policii v plzeňské diecézi, zároveň jsem kněze odvolal, má zákaz veřejně působit, a zároveň jsem deklaroval, že je to preventivní opatření,“ uvedl biskup Holub.

Postup biskupů Paďoura (zemřel v roce 2015) a Kročila, kteří o případu věděli v součtu deseti let, než byl kněz suspendován, zatím hlava české katolické církve Dominik Duka nekomentoval. Zaslané otázky zatím zůstaly bez odpovědi.

Čekáme rovněž na vyjádření apoštolského nuncia Charlese Balva.

Sekretář biskupské konference: Jsou to pro nás nové informace

Generální sekretář Stanislav Přibyl v reakci na nový vývoj kolem biskupa Vlastimila Kročila v mailové odpovědi uvedl: „Známe případ pouze z médií. Z informací v nich prezentovaných až dosud vyplývalo, že Biskupství českobudějovické disponovalo ve věci kněze V. Z. pouze jediným svědectvím. Vaše reportáž naznačuje, že takových svědectví mělo biskupství k dispozici více. To je pro nás nová informace.“

Na otázku, zda byl postup biskupa Kročila v pořádku a zda odpovídá postoji papeže Františka k případům sexuálního zneužívání, sekretář biskupské konference odpověděl: „Směrnice České biskupské konference je schválena Svatým stolcem. Vyjadřuje tedy papežův postoj k šetření těchto případů. Posouzení, zda byla směrnice dodržena, je otázkou znalosti dokumentace případu. Tou ale nedisponujeme.“

Stanislav Přibyl dodal, že není pravda, že by oběti zneužívání byly církví zavazovány, aby o trestném činu mlčely. „Od osoby vypovídající před církevním soudem se vyžaduje, aby stvrdila pravdivost své výpovědi a aby se zavázala, že pouze do skončení řízení nebude mluvit s jinými o obsahu jednání před církevním soudem (stejně tak je to pokud oběť vypovídá u Policie ČR). Cílem je zajistit neovlivňování svědků. Obětem se nebrání, aby o věci vypovídaly před státními orgány. Je naopak velmi vhodné, aby – pokud to jejich psychický stav umožňuje – samy hájily svá práva před orgány státu.“

Ženy, které poskytly svědectví v pořadu Zvláštní vyšetřování, však uvádějí, že přísahu na bibli o zachování mlčenlivosti, případně podepsání dokumentu, že nikde a s nikým nebudou o věci mluvit, si vyložily jednoznačně – slíbily, že budou mlčet.

Reklama

Doporučované