Hlavní obsah

Biskupové navrhují do rady ČT ženu spojenou s Klausem a Bobošíkovou

Foto: Profimedia.cz

Ekonomka Hana Lipovská.

Reklama

Česká biskupská konference zvolila jako svou kandidátku do Rady České televize ekonomku Hanu Lipovskou, která je spolupracovnicí Institutu Václava Klause a v minulosti se vyslovila pro úplné zrušení veřejnoprávní televize.

Článek

Šestadvacátého března končí mandát šesti současným členům Rady České televize. O uvolněná místa má zájem devadesát kandidátů, které nominovaly nejrůznější neziskové a regionální organizace.

Svého „koně“ má mezi nominanty i Česká biskupská konference. Je jím ekonomka Hana Lipovská. Právě její nominace vzbudila v médiích kontroverzní reakce.

Internetový deník Christnet.eu upozornil, že Lipovská pracuje, vedle působení na Masarykově univerzitě v Brně, externě také pro Institut Václava Klause. Ekonomka se navíc o médiích dříve vyjádřila, že nejsou jejím oborem a veřejnoprávní televizi by bylo možné zrušit, protože všechny formáty pořadů, které vysílá, se mohou objevit i na komerčních stanicích.

Think-tank s Bobošíkovou

Kromě Václava Klause je jméno Hany Lipovské spojeno i s někdejší političkou Janou Bobošíkovou. Ta právě zakládá think-tank Institut svobody a demokracie a podle všeho na něm bude spolupracovat právě i Lipovská. Ve svém newsletteru na to upozornil ekonomický publicista David Klimeš.

„A nepochybně nebude v ústavu sama. Zatím je celý projekt tajný, nikdo nemá nic vědět, nicméně třeba doménu isad.cz si už pod stromeček zaregistrovala svérázná ekonomka Hana Lipovská,“ napsal Klimeš.

Kdo chce do Rady ČT a ČRo?

Do rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) se hlásí třeba bývalý ministr kultury za ANO Ilja Šmíd, bývalý šéf TV Barrandov a zpravodajství ČT Roman Bradáč, někdejší ředitel České spořitelny Pavel Kysilka, bývalá tenistka Helena Suková i bývalý hokejista a poslanec Jiří Šlégr. Mezi kandidáty je třeba také moderátor Luboš Xaver Veselý navržený spolkem šéfa strany Trikolóra Václava Klause mladšího nebo ekonom Vladimír Pikora.

(ČTK)

Duka Lipovskou hájí

Za ekonomku se o víkendu na svém facebookovém profilu postavil kardinál Dominik Duka. „Především vyučuje ekonomii na Masarykově univerzitě a teprve jejím druhým zaměstnáním je Institut V. Klause,“ zdůraznil Duka. V následné diskuzi pod příspěvkem dodal: „Musíme si uvědomit, že přece musí v Radě ČT být i opozice a kritické hlasy.“

Podle Duky má Lipovská velký dar vysvětlování. „Volili jsme tak i proto, že víme, že paní H. Lipovská vychází z duchovní školy kněze, který byl velmi otevřený, nadaný a opravdový, který strávil velkou část svého života v emigraci, a to v misiích mezi těmi nejubožejšími u bolivijských indiánů. Myslím, že i to jsou skutečnosti, na které bychom měli v současné církvi pomýšlet. Ostrakizovat lidi, kteří mají v církvi určité přesné, i politické, zaměření a vlastní ekonomické názory, není docela demokratické,“ napsal kardinál.

Reklama

Související témata:

Doporučované