Hlavní obsah

Biskupové se zalekli. Stopli miliardový projekt s vlivným developerem

Foto: ČTK

Developerská skupina Luďka Sekyry chtěla spravovat miliardy v církevním nemovitostním fondu. Biskupové od plánu, na který upozornily Seznam Zprávy, couvli.

Reklama

Poté, co Seznam Zprávy upozornily na rýsující se spolupráci mezi církví a finančníkem Luďkem Sekyrou ve výši přes 10 miliard, dávají biskupové od projektu ruce pryč.

Článek

Byl to ambiciózní plán. Církev plánovala, že postupně nalije 10,5 miliardy korun do svého nemovitostního podfondu NEKAF. A to proto, aby biskupové vytvořili soběstačný finanční systém, než v roce 2043 přestane stát církvi vracet peníze za komunisty ukradený majetek.

Kdo měl peníze v nemovitostním fondu spravovat?

Seznam Zprávy loni v prosinci informovaly, že v interním výběrovém řízení České biskupské konference (ČBK) zvítězil finančník, developer a filantrop Luděk Sekyra se skupinou Sekyra Group.

Jeho jméno však mezi biskupy rezonovalo, což se nakonec podepsalo pod tím, že ČBK výběrové řízení raději pozastavila.

„Biskupové na plenárním zasedání rozhodli o nepřijetí žádné z nabídek výběrového řízení. Správa těchto společných investic tak bude i nadále pokračovat v rámci již zřízených struktur Fondu udržitelnosti Římskokatolické církve,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí ČBK Monika Klimentová.

Možnost vyjednávat o spolupráci s vlivným miliardářem Sekyrou od počátku táhlo olomoucké arcibiskupství Jana Graubnera. Naopak pražská arcidiecéze kardinála Dominika Duky se k takovému nápadu stavěla kriticky.

Nesoulad v této záležitosti mezi dvěma hlavními figurami tuzemské katolické církve přispěl k tomu, že biskupové z plánu nyní vycouvali.

Padaly hlavy

Postavení olomouckého arcibiskupství, které mělo k Sekyrovi blízko, oslabovala i skutečnost, na kterou Seznam Zprávy upozornily loni před Vánocemi.

Zjistili jsme, že hanácká arcidiecéze má obavu o svých 100 milionů korun, které loni na jaře investovala do finančně kolabující skupiny Arca Capital. Její manažeři na sebe navíc podávají trestní oznámení a budoucnost skupiny je nejistá.

Seznam Zprávy zjistily, že kvůli kontroverzní spolupráci se skupinou založenou Zemanovým sponzorem a prezidentem oceněným podnikatelem Pavolem Krúpou již na pozici hlavního ekonoma olomouckého arcibiskupství nefiguruje Marek Kovář.

Podobně jako olomoucká arcidiecéze u ní investovalo ostravsko-opavské biskupství, to má ve fondu Arca Capital CEE přes 17 milionů korun.

Takové operace špičky katolické církve přiměly přemýšlet nad změnou strategie: investiční peníze stáhnout z jednotlivých diecézí a centrálně se rozhodnout, kde a jak peníze uložit a zhodnotit. Ještě před měsícem to vypadalo, že o správu církevních miliard se postará Sekyra Group, vedení církve se však rozhodlo, že zatím si biskupové vystačí s vlastními silami.

Luděk Sekyra se řadí k vlivným tuzemským finančníkům, jeho skupina zejména v Praze chystá velké developerské projekty na Smíchově, Žižkově či Rohanském ostrově. Skloňují se některé jeho podnikatelské kontakty na kontroverzní lobbisty z minulosti – například Marka Dalíka či Romana Janouška – jak zachycují i dobové fotografie.

Na druhé straně se Sekyra již několik let věnuje filantropii v nadaci Sekyra Foundation, financuje projekty na podporu liberalismu a právního státu.

Reklama

Doporučované