Hlavní obsah

Bitcoinová horečka sílí. Nakupují i ti, kdo s kryptem nechtěli nic mít

Ilustrační obrázek.

Reklama

Vysoká inflace živí růst hodnoty kryptoměn. Dvě největší kryptoměny bitcoin a ethereum prolomily rekordy.

Článek

Kryptoměny dále posilují. Bitcoin v úterý ráno překonal hranici 68 000 dolarů, a vystoupal tak na dosavadní maximum. Na rekord se vyšplhala i druhá největší kryptoměna ethereum.

Podle analytiků k tomu přispívají pozitivní zprávy ohledně kryptoměn a také obavy z inflace. Kolem 15:00 SEČ se bitcoin podle specializovaného webu CoinDesk obchodoval přibližně za 67 900 dolarů. Během rána však utvořil nové historické maximum na úrovni 68 525,84 dolaru.

Druhá největší kryptoměna ethereum se ve stejnou dobu prodávala za 4 800 dolarů, přičemž ráno vyšplhala na dosavadní historické maximum 4839,92 dolaru.

„Máme pocit, že trh se změnil,“ konstatoval Matthew Dibb ze společnosti Stack Funds, která spravuje kryptoaktiva. Poukázal přitom na zvýšenou poptávku ze strany velkých investorů a dokonce i penzijních fondů.

„Lidé nyní přicházejí na to, že nemít žádnou pozici, ani velmi malou, pravděpodobně není pro další vývoj dobré, a tak nakupují kryptoaktiva za nynější cenu,“ dodal.

Jedním z dalších důvodů růstu může být nový trend v kryptoměnách, takzvaný DeFi neboli decentralizované financování. Tento chytrý systém je založený na blockchainu, který je nezávislý na klasických centralizovaných zprostředkovatelích financování, jako jsou například banky, burzy či makléřské společnosti. DeFi mají představovat nadstavbu kryptoměn a kromě klasických plateb přinést i komplexnější finanční služby. Jedná se o jeden z hlavních trendů ve světě kryptoměn v posledních měsících.

Dalším důvodem posilování kryptoměn může být upínání se investorů k novým alternativám, kterou může být především NFT, což jsou takzvané nezaměnitelné tokeny (Non-Fungible Token). Zkratka NFT označuje transparentní doklad o vlastnictví nějaké digitální položky, tou může být například obrázek, video nebo příspěvek například na Twitteru.

NFT jsou kompatibilní s čímkoli, co bylo postaveno pomocí etherea. Boom této aktivity je zřetelný, v březnu se v aukčním domě Christie's prodal jeden token za rekordních 69 milionů dolarů.

Kritika za spotřebu energie

Zatímco kryptoměny jsou obecně kritizovány za jejich masivní spotřebu energie, ethereum se snaží být ekologičtější a rychlejší. V příštím roce ethereum plánuje plný přechod na model Proof of Stake, který je šetrnější k životnímu prostředí než dosavadní mechanismus Proof of Work.

Proof of Work a Proof of Stake

Proof of Work (PoW) – je typickým systémem těžby kryptoměn. Představit si to můžeme jako soutěž o vyřešení nějakého matematického problému. Ten, kdo daný problém vyřeší, získává odměnu – typicky novou (vytěženou) měnu. Mezi výhody patří například to, že těžaři se nezávislé podílí na chodu kryptoměny, danou kryptoměnu ale nemusí vlastnit. Mezi největší nevýhody určitě patří vysoké nároky na výpočetní výkon a vysoká spotřeba energie.

Proof of Stake (PoS) – je druhým nejrozšířenějším systémem těžby kryptoměn. Nové bloky v blockchainu (digitální účetní knize) zde ověřují samotní uživatelé. Algoritmus vybere uživatele, ten vytvoří nový blok (vloží část držené kryptoměny jako zálohu) a ostatní uživatelé jej schválí (tím uvolní zadrženou část kryptoměny – zálohu uživatele, který blok vytvořil). Hlavní výhodou je, že nové bloky tvoří přímo uživatelé kryptoměny. Mezi nevýhody systému patří nutnost danou kryptoměnu držet. Je to zároveň nevhodný systém pro malé a začínající kryptoměny.

Kryptoměny posilují od minulého měsíce, kdy byl ve Spojených státech spuštěn první fond ETF, který se zaměřuje na futures na bitcoiny. „Kryptoměny jsou místem, kde se točí rychlé peníze,“ řekl Chris Weston, který vede výzkum v makléřské společnosti Pepperstone.

Investoři vesměs doufají, že další fondy budou moci vstoupit na trh s kryptoměnami. Například minulý týden australský regulátor schválil spotové burzovně obchodované fondy (ETF) ve dvou největších kryptoměnách, v bitcoinech a ethereu, protože akceptace kryptoměn nadále rostou.

Reklama

Související témata:

Doporučované