Hlavní obsah

Bitcoin jako virtuální měna. Tak virtuální, že s ním nikdo neplatí. Jde jen o nástroj spekulantů?

O kryptoměně bitcoin i obchodech na akciových trzích jsme mluvili s analytikem J&T Banky Pavlem Ryskou.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Současný rychlý vzestup ceny kybernetické měny bitcoin zastírá jednu nepříjemnou skutečnost – prakticky nikdo ji nepoužívá k ničemu jinému než ke spekulaci. Za první čtyři měsíce se v této největší a nejznámější digitální měně světa totiž u obchodníků uskutečnilo pouze 1,3 procenta transakcí. Ukazují to data americké výzkumné společnosti Chainalysis.

Článek

Jakkoli některé společnosti nechávají zákazníky kryptoměnami platit, problém je v tom, že jen málo spekulantů má zájem na jejich používání, když cena kryptoměny může v řádu týdnů stoupnout o dalších 50 procent. To je nyní hlavní dilema bitcoinu, upozorňuje agentura Bloomberg. Bitcoin potřebuje medializaci, aby přitáhl davy a stal se životaschopnou elektronickou alternativou k penězům. Spolu s ním se ale vyvinula kultura „křečků“, kteří preferují hromadění před utrácením.

„Jedním z důvodů jsou ceny a rychlost, s jakou probíhají bitcoinové transakce,“ vysvětlil pro Seznam analytik J&T Banky Pavel Ryska. „Uživatelé si museli připlácet za to, že byla transakce rychle potvrzena. To taky způsobilo, že pro maloobchodní transakce, ve kterých jde o nízké částky, nebyl bitcoin vhodný,“ dodal.

Jeho slova potvrzuje i ekonom Kim Grauer ze společnosti Chainalysis. „Ekonomické aktivitě bitcoinu i nadále dominují burzovní obchody,“ uvedl a dodal: „To značí, že bitcoin se dál používá hlavně ke spekulaci a široké uplatnění stále není realitou.“

Podle Rysky ovšem existují studie, které ukazují, že počet uživatelů bitcoinové peněženky stále roste, a tedy že nejde ryze o nástroj investorů.

Z nuly na sto za pár let

Cena bitcoinu, který vznikl v roce 2009, se letos výrazně zvyšuje. Od ledna se více než zdvojnásobila na téměř 9 000 dolarů (208 tisíc Kč). V roce 2017 bitcoin zpevnil zhruba o 1 400 procent na téměř 20 tisíc dolarů (463 tisíc Kč), ale už v následujícím roce přišel pád o více než 70 procent.

Používání digitální měny v obchodech ve zmíněných 1,3 procenta transakcí je stále pod vrcholem roku 2017, kdy na platby v obchodech připadlo 1,5 procenta všech transakcí. Loni, kdy bitcoin prudce oslabil, to bylo 0,9 procenta. Rychleji se šíří platby v bitcoinech v takzvaných P2P transakcích nebo v ilegálních aktivitách na takzvaném darknetu, což je obtížně přístupná, anonymní část internetu.

Burza na prvním místě

Naprostá většina transakcí v bitcoinech ale stále připadá na burzovní aktivity. Letos od ledna do dubna to bylo 89,7 procenta, za celý loňský rok pak 91,9 procenta, uvádí společnost Chainalysis.

Tvůrce bitcoinu, vývojář chránící se pseudonymem Satoši Nakamoto, měl představu využití kryptoměny v každodenních transakcích, od nákupu kávy až po placení za pronájem auta.

Poslední dobou investoři zdůrazňují, že bitcoin se místo toho přeměnil na digitální verzi zlata – aktiva, které si drží hodnotu v době ekonomické nejistoty, protože bitcoin nemá vazby na akcie ani dluhopisy. To ale může být jen zbožné přání, píše Bloomberg.

Reklama

Doporučované