Hlavní obsah

Bitcoin je nejdražší za víc jak 2,5 roku. I Češi s ním obchodují častěji

Bitcoin je nejvýše od ledna 2018. Ilustrační fotografie.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bitcoin trhá rekordy. Jeho cena od letošního roku vzrostla na dvojnásobek. Někteří tvrdí, že je za tím podkopávání hodnoty tradičních měn.

Článek

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin ve čtvrtek poprvé po téměř třech letech překročila 16 000 dolarů (přes 358 000 Kč). Podle burzy CoinDesk vystoupila až na 16 157 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 6. ledna 2018.

Cena bitcoinu se od začátku letošního roku více než zdvojnásobila a od začátku čtvrtého čtvrtletí vzrostla téměř o polovinu, píše CoinDesk. Podle serveru CNBC nynější vývoj připomíná prudký růst bitcoinu v roce 2017, kdy se cena této měny vyšplhala až na téměř 20 000 dolarů.

Někteří příznivci bitcoinu tvrdí, že tato měna letos těží z rozsáhlých stimulačních opatření, ke kterým přikročily vlády a centrální banky po celém světě, aby podpořily ekonomiku v době koronavirové krize. Takováto opatření podle nich podkopávají hodnotu tradičních měn a dělají z bitcoinu atraktivní alternativu, píše server CNBC.

Češi investují do bitcoinu

Zájem o obchodování s bitcoiny narostl v posledních týdnech i v Česku, a to až na trojnásobek. Rostou nové registrace i objem obchodů. Důvodem je ekonomická nejistota v souvislosti s epidemií koronaviru i nestabilita kapitálových trhů. Roste rovněž kurz bitcoinu, který je nyní nejvyšší za více než 2,5 roku. Vyplývá to z údajů odborných serverů Kurzy.cz a Bitstock.com.

„V posledních měsících se mnohé investice Čechů stočily ve prospěch bitcoinu. Ten se tak stává významnou alternativou ke klasickým aktivům,“ uvedl ředitel největšího českého obchodníka Bitstock.com Martin Stránský.

Letošní výrazný nárůst hodnoty bitcoinu bude podle odhadů Stránského pokračovat i po zbytek roku. Vliv na něj bude mít vývoj koronavirové situace, povolební situace v USA, potažmo nové nastavení zahraniční politiky USA ve vztahu k Číně a dalším zemím. Analytik společnosti Fundstrat Global Advisors LLC Rob Sluymer nedávno uvedl, že novou hladinou cenové rezistence by se pro bitcoin mohlo stát 20 000 USD, což je zhruba úroveň dosavadního maxima.

Bitcoin patří vedle zlata k alternativním investicím, ke kterým se investoři uchylují v době poklesu tradičních trhů. Vedle konzervativního zlata nabízí bitcoin větší míru zhodnocení, ale i možnost větší ztráty.

Češi letos v prvním pololetí nakoupili bitcoiny a další kryptoměny za 1,8 miliardy korun. Je to zhruba o 20 procent více než ve stejném období minulého roku. Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kryptoměna světa, nezávislá na centrálních bankách.

Reklama

Doporučované