Hlavní obsah

Bitcoin je podle odborníků neekologický. Musk a šéf Twitteru oponují

Foto: Wit Olszewski, Shutterstock.com

Musk a Dorsey mají na energetickou náročnost kryptoměny jiný pohled než ostatní.

Reklama

Těžba bitcoinu je energeticky náročný proces. Někteří tvrdí, že je kvůli tomu kryptoměna neekologická, podle šéfů Twitteru a Tesly naopak povzbuzuje k rozšíření obnovitelné energie.

Článek

Někteří mluví o ceně bitcoinu, jiní o energii, kterou spotřebuje. Šéf automobilky Tesla a společnosti SpaceX Elon Musk si v této otázce plácl s šéfem Twitteru Jackem Dorseym. Oba souhlasí, že bitcoiny „stimulují“ obnovitelnou energii, přestože experti tvrdí opak. Protože těžba kryptoměny i tzv. blockchain vyžadují mnoho výpočetního výkonu, a tedy elektřiny, která se v řadě zemí vyrábí neekologickým způsobem.

Jedna ze studií podle serveru BBC například říká, že uhlíková stopa nejznámější kryptoměny je stejně velká jako některého z největších světových měst. Dorsey na to má ale jiný pohled. Podle něj by se to dalo změnit. Těžaři bitcoinů by ale museli pracovat ruku v ruce s firmami, které vyrábějí energii z obnovitelných zdrojů.

Ve středečním tweetu Dorsey uvedl, že „bitcoiny stimulují obnovitelnou energii“, na což Musk odpověděl „Pravda“.

Těžba bitcoinu je energeticky náročný proces, ač se to na první pohled nemusí zdát. Všechny údaje o kryptoměnových transakcích uchovává takzvaný blockchain. Každých 10 minut do něj přidávají těžaři z celého světa nové sady transakcí. Správnost uvedených údajů neověřuje jen jeden počítač, ale mnoho po celém světě, což také vyžaduje velké množství výkonu.

Další energeticky náročný proces je těžba kryptoměny. Více než 75 procent bitcoinů se těží v Číně, která dvě třetiny elektrické energie vyrábí z uhlí. Nedávná studie naznačila, že množství kryptoměny těžené v Číně by mohlo ohrozit cíle země na snižování emisí.

Elektřina v Číně je také dlouhodobě oproti západním zemím velmi levná. Kvůli vzrůstající náročnosti na těžbu nových bitcoinů se těžba při nižší hodnotě měny na Západě nevyplatí, kdežto v Číně závislé na uhlí ano.

To by ale mohl změnit projekt společnosti Square. Dokument s názvem ‚Bitcoin je klíčem k hojné budoucnosti čisté energie‘, který společnost vydala, uvádí, že těžaři bitcoinů jsou jedineční „spotřebitelé energie“. Jsou flexibilní a mohou si „kryptoměnový důl“ založit kdekoli, kde je připojení k internetu.

Už nyní totiž existují těžaři kryptoměn, kteří místo elektřiny z uhlí využívají „zelenou energii“. V zemích, jako je Island a Norsko, je většina vyrobené energie obnovitelná díky vodním a geotermálním elektrárnám. „V současné době je nejúčinnějším způsobem využití solární a hydroelektrické energie, protože to jsou nejlevnější způsoby výroby elektřiny,“ uvedl odborník na bitcoiny Phil Geiger.

Výroba zelené elektřiny například z větru nebo slunce má jednu nevýhodu. Někdy zkrátka vítr fouká více, než je potřeba, a vyrábí se tak více elektřiny. To může teoreticky ohrozit i přenosovou soustavu. To by mohl řešit speciální systém baterií a dolů na kryptoměny. Systém by určoval, kdy je výhodné zelenou elektřinu pouštět do sítě, kdy do baterií a kdy přebytkovou energii výhodně využít na těžbu kryptoměn.

„Věříme, že spolupráce těžařů s projekty obnovitelných zdrojů by mohla zlepšit návratnost investorům a developerům energetických projektů,“ píše se v dokumentu.

Autor a kritik bitcoinů David Gerard označil příspěvek šéfa Twitteru Dorseyho za cynický. „Realita je taková: bitcoiny fungují na uhlí,“ řekl pro server BBC. Jako příklad uvedl nehodu v uhelném dole v čínském Sin-ťiangu, kvůli které se musel uzavřít. To způsobilo výpadky proudu v celé oblasti a ochromilo to i těžbu nových bitcoinů.

„To také zapříčinilo nedávný pokles jejich ceny,“ dodal Gerard. Cena bitcoinu byla v době psaní článku 53,5 tisíce dolarů.

Reklama

Doporučované