Hlavní obsah

Musk opět zamával s kurzem bitcoinu. Pak investory dalším tweetem uklidnil

Foto: Profimedia.cz

Americký miliardář Elon Musk.

Reklama

aktualizováno •

Kryptoměna bitcoin se po tweetu šéfa Tesly Elona Muska v pondělí při obchodování v Asii propadla na nejnižší hodnotu za tři měsíce. Investoři se obávají, že automobilka zvažuje prodej svých bitcoinů, nebo je už možná prodala.

Článek

Nejznámější kryptoměna bitcoin v pondělí při obchodování v Asii klesla až na nejnižší hodnotu za tři měsíce. Investoři prodávají kryptoměny v reakci na nejnovější tweet šéfa Tesly Elona Muska, který může naznačovat, že automobilka zvažuje prodej svých bitcoinů, nebo je možná již prodala. Později Musk vyjasnil, že automobilka žádné bitcoiny neprodala.

Při pondělním asijském obchodování bitcoin klesl až na 42 185 dolarů (téměř 885 000 Kč), nejníže od 8. února, a ztrácel tak devět procent. Další z měn ethereum klesala o osm procent a dogecoin téměř o sedm procent.

Pozdvižení vyvolal majitel neověřeného twitterového účtu @CryptoWhale, který uvedl, že Tesla prodala své bitcoiny. Cena se stabilizovala a vrátila nad 44 000 dolarů poté, co Musk v dalším tweetu vyjasnil, že Tesla žádné bitcoiny neprodala.

Tesla v lednu nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů. Část z nich, konkrétně 10 procent z původní částky, automobilka prodala koncem dubna.

Hodnota bitcoinu nyní klesla už téměř o čtvrtinu kvůli tomu, že automobilka nebude přijímat bitcoiny při platbách za své vozy, jelikož je těžení bitcoinu podle Muska neekologické, respektive že se k těžbě a pohánění transakcí s kryptoměnou využívá elektrická energie z fosilních paliv.

Šéf Tesly v minulosti podpořil trh s kryptoměnami svým nadšením pro tato aktiva. V poslední době se však zdá, že jeho nadšení pro bitcoiny opadlo. V poslední době se Musk zajímal o měnu dogecoin, která je spíše parodií na bitcoin a podle odborníků je založená na nedokonalé technologii. Naopak oproti sofistikovanějšímu ethereu. Dogecoin i ethereum jsou energeticky méně náročné kryptoměny. Zatímco jedna transakce bitcoinu „stojí“ globálně stovky kilowatthodin, u etherea a dogecoinu je to výrazně méně.

Pokles vystřídá růst

Experti se shodují na tom, že bitcoin má před sebou úspěšnou budoucnost. Mark Yusko, generální ředitel poradenské firmy Morgan Creek, je přesvědčen, že bitcoin během pěti let dosáhne hodnoty 250 000 dolarů.

Podle skupiny odborníků serveru Finder, složené ze 35 expertů na finance, je možné, že by bitcoin již v tomto roce překonal hranici 100 000 dolarů. Ne všichni si tím jsou ale jisti. „Ze strany institucí bude snaha vyhnat hodnotu bitcoinu, 100 000 dolarů však bude působit jako psychologická bariéra, která bude i pro některé instituce příliš vysoká,“ domnívá se Paul Ennis z Dublinské univerzity. Experti se však shodují, že bitcoin bude po propadu opět stoupat.

Kromě bitcoinu klesla o osm procent i měna ethereum, dogecoin téměř o sedm procent. Samotný dogecoin přitom stoupal právě díky Muskovi, ten však měnu nedávno označil za švindl a od té doby její hodnota klesá. Od počátku letošního roku přitom dogecoin stoupl zhruba stonásobně. Ethereum posílilo čtyřnásobně a bitcoin o 45 procent, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované