Hlavní obsah

Bitcoin pomohl Tesle. Automobilka hlásí výsledky jako nikdy před tím

Rekordní výsledky Tesly. Jak se k nim automobilka dostala? Podívejte se přímo do výroby.Video: Jan Marek

 

Reklama

Tesla těžila nejen z elektromobilů, ale i masivního nákupu bitcoinů. Díky prodeji kryptoměn a dvojnásobnému odbytu svých vozů do zásuvky ohlásila za první čtvrtletí rekordní hospodářské výsledky.

Článek

Americká automobilka Tesla potěšila své akcionáře – ohlásila totiž rekordní čtvrtletní výsledky, vydělala v čistém 438 milionů dolarů, přepočtu skoro 9,4 miliardy korun.

Tesla však oznámila, že podle svých účetních standardů pokořila za jediný kvartál dokonce hranici jedné miliardy dolarů. Kritici však upozorňují, že podobné triky s „vlastními standardy“ používají i jiné automobilky, často slouží k optickému vylepšení výsledků a nezohledňují některé náklady.

Meziročně dvojnásobný prodej. Mohlo být ale ještě líp

Automobilka prodala za první kvartál 184 800 vozů, to je více než dvojnásobek za stejné období před rokem, kdy její odbyt od ledna do března činil 88 500 elektromobilů. Tržby Tesly i díky tomu meziročně vzrostly o 75 procent na devět miliard dolarů, tedy bezmála 193 miliard korun. Mezičtvrtletně její příjmy ale mírně klesly, asi o 16 procent. Důvodem bylo zastavení výroby dvou nejdražších modelů S a X kvůli přípravě novějších verzí, ale i nedostatek počítačových čipů rezonující celým automobilovým průmyslem.

Pomoc v bitcoinu. Tesla je dražší než sedm automobilek dohromady

Elon Musk své firmě však výrazně pomohl prodejem bitcoinů za 101 milionů dolarů. Do známé kryptoměny ještě to samé čtvrtletí v únoru investoval celkem 1,5 miliardy dolarů. Automobilce také předpověděl, že za celý letošek její prodeje porostou o více než 50 procent, a překoná tak milník 750 tisíc prodaných elektrovozů za rok. Ještě do konce roku prý spustí i produkci ve dvou nových továrnách v Německu a Texasu, ve kterých lze ale s větším objemem výroby podle něj počítat až v roce 2022.

Tesla je přitom zisková až od třetího čtvrtletí 2019. Od tehdy oznámených kladných výsledků se cena jejích akcií ale zvýšila už o 1349 procent na 708,5 miliardy dolarů, tedy asi 15,2 bilionu korun. Je osmou nejhodnotnější firmou na světě a na burze má větší cenu než sedm největších automobilek na planetě dohromady.

Reklama

Doporučované