Hlavní obsah

Bitcoin roste. Znovu prolomil 50 tisíc dolarů, od rekordu je daleko

Foto: Wit Olszewski, Shutterstock.com

Bitcoin je král kryptoměn.

Reklama

V loňském roce vzrostla cena bitcoinu na čtyřnásobek. Češi nejsou stranou investic do této kryptoměny. Podle kvalifikovaného odhadu loni prodali bitcoiny za 900 milionů. Letos hodnota bitcoinu pokořuje další hranice.

Článek

Bitcoin obnovil silný růst a po několika dnech se vrátil nad 50 000 dolarů. Nejznámější kryptoměna světa před polednem přidávala více než pět procent a od svého letošního minima, na němž se ocitla začátkem ledna, už její cena vzrostla zhruba o 85 procent. Ukazují to záznamy na specializovaném webu Coindesk.

Krátce před polednem cena bitcoinu vykazovala proti předchozímu dnu nárůst o 5,2 procenta na 50 790 USD. Na minimu letos byla 4. ledna, kdy se bitcoin v jednu chvíli prodával za 27 734 dolarů. Letošní maximum je pak z 21. února, kdy se cena bitcoinu vyšplhala nad 58 000 USD.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kryptoměna světa, nezávislá na centrálních bankách. Loni se cena bitcoinu zhruba zečtyřnásobila. Kryptoměna těží i z politiky centrálních bank a z tisku dalších peněz na boj s koronavirovou krizí, což vyvolává obavy ze zrychlení tempa růstu inflace.

Zájem o bitcoin a další kryptoměny se zvyšuje i v České republice, kde se v únoru prodaly kryptoměny zhruba za 900 milionů korun, uvádí největší tuzemský obchodník s kryptoměnami Bitstock.

O kryptoměny se ale čím dál více zajímají úřady v mnoha zemích. Obávají se, že často slouží jako platební nástroj v podsvětí. A protože jsou anonymní, obtížněji se pak odhaluje trestná činnost. Americká ministryně financí Janet Yellenová i prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová chtějí, aby obchod s digitálními měnami právě z těchto důvodů podléhal přísné regulaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované