Hlavní obsah

Bitcoin spadl po roce od rekordu na šestinu ceny. Splaskly hned tři bubliny po sobě, říká analytik

Rozhovor s Jiřím Karpjákem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

I když schytal trh kryptoměn za uplynulý rok hned několik ran, které se podepsaly na jeho hodnotě, může podle analytika Kryptofondu Jiřího Karpjáka v nejbližší době zase růst.

Článek

17. prosince 2017 se jeden bitcoin podle CoinDesk prodával za 19 783 dolarů. V přepočtu 450 tisíc korun. Kdo ho koupil rok předtím, mohl si gratulovat – likvidní investice se mu totiž v tu chvíli zhodnocovala na těžko uvěřitelných 2 500 procent.

A lidí, kteří vydělali, nebylo málo. Například dvojčata Winklevossova, která do kryptoměny vložila peníze z vyhraného sporu nad Markem Zuckerbergem, jsou považována za první bitcoinové miliardáře. V Česku se potom pochlubil zhodnocením bitcoinového portfolia investor Karel Janeček, který v ceně 721 dolarů za kus vložil do kryptoměny řádově miliony korun.

Jenže bitcoin se na vrcholu dlouho neudržel. Už v únoru se propadl na polovinu rekordní hodnoty a v listopadu potom zažil další pád až na současných přibližně tři tisíce dolarů za bitcoin.

Tento propad vyvolal mnoho titulků o splasknutí bubliny, které odkazovaly na to, že hodnota je nyní přibližně na šestině rekordu. O bublině mluví v rozhovoru pro Seznam Zprávy i hlavní analytik Kryptofondu Jiří Karpják. „Nebyla to první bublina. A navíc splaskly tři bubliny po sobě,“ vysvětluje Karpják.

Ta první byla bitcoin samotný, který během několika týdnů vyrostl ze tří na zmíněných devatenáct tisíc. Podobně poté vyrostly i alternativní kryptoměny, které potkal ještě prudší pád. Ethereum pokleslo o 94 %, litecoin je na minus 91 % a ripple ztratil o 92 %.

Třetí bublinou jsou podle Karpjáka tzv. ICOs, tedy emise nových kryptoměn coby alternativy k emisi akcií. „Deset miliard dolarů se utopilo na trhu, který nevytvořil ani jeden funkční produkt,“ popisuje analytik Kryptofondu.

Výrazně poklesla i tržní kapitalizace, tedy hodnota všech bitcoinů v oběhu. Z vrcholných 326 miliard dolarů na současných 57 miliard. A to přitom v situaci, kdy díky těžbě počet bitcoinů v oběhu roste.

Kryptooptimisté i přesto řeči o bublině odmítají, připomínají, že ve dvouletém horizontu je i nyní bitcoin na více než čtyřnásobku a že důležitější než aktuální tržní cena kryptoměn je pro ně nyní rozvoj a šíření technologie blockchainu.

I Karpják ale čeká, že bitcoin dostane začátkem příštího roku impulzy k tomu, aby jeho cena opět vzrostla. „Americký úřad pro cenné papíry má rozhodnout o ETF, tedy o způsobu, jak prodávat bitcoin přes burzu. Podobná věc u zlata způsobila v minulosti dvacetinásobný růst,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované