Hlavní obsah

Bitcoin vystoupal až k 28 600 dolarům, za měsíc posílil o 40 %

Foto: https://pixabay.com/

Ilustrační foto.

Reklama

Rodící se odvětví kryptoměn se také stále potýká s kontrolami regulátorů.

Článek

Nejznámější kryptoměna bitcoin vystoupila na další rekord, obchodovala se téměř za 28 600 dolarů (bezmála 610 180 Kč), napsala agentura Reuters. Jen za samotný prosinec si bitcoin připsal 40 procent a za celý rok se jeho hodnota zvýšila téměř čtyřikrát.

Hranici 20 000 dolarů bitcoin poprvé překonal 16. prosince, tedy před dvěma týdny. Jen na Štědrý den si tato kryptoměna připsala bezmála 25 procent. Širší index kryptoměn Bloomberg Galaxy Crypto se letos zvýšil o 270 procent.

Kolem 17:40 SEČ si bitcoin podle serveru coinmarketcap.com připisoval 0,7 procenta na 28 157 dolarů.

Názory na bitcoin nejsou jednotné. Jeho zastánci ho považují za ochranu před poklesem dolaru a rizikem zrychlení inflace kvůli obrovským stimulačním opatřením. Upozorňují také na rostoucí zájem od institucionálních investorů. Jiní zpochybňují oprávněnost bitcoinu jako investice a upozorňují na jeho historii divokých růstů následovaných propady.

Rodící se odvětví kryptoměn se také stále potýká s kontrolami regulátorů. Komise pro cenné papíry a burzy tento měsíc obvinila firmu Ripple Labs a její nejvyšší představitele z poskytování zavádějících informací investorům v souvislosti s kryptoměnou ripple (XRP). Firma plánuje napadnout obvinění u soudu, vývoj však potvrzuje vyhlídky přísnější kontroly nad digitálním majetkem.

Reklama

Doporučované