Hlavní obsah

Bitcoiny, ukradené seznamy voličů a napadené počítače. Detaily o ovlivnění amerických voleb ruskými hackery

Dvanáct ruských hackerů čelí obvinění.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Americké ministerstvo obrany obvinilo dvanáct ruských špionů z hackerského útoku na počítače členů Demokratické strany a kandidátky na prezidentku Hillary Clintonové. Útoky se staly rok před volbami, a ačkoli nejsou hackeři obvinění přímo z ovlivnění výsledku voleb, zcela zjevně mu napomohli.

Článek

Včera svět obletěla zpráva o tom, že americká vláda obvinila dvanáct ruských špionů z hackerského útoku, který ovlivnil americké prezidentské volby v roce 2016. Ruští hackeři napadli počítače členů Demokratické strany a jejich kandidátky na prezidentský post Hillary Clintonové. Vyšetřovatelé v čele s agentem FBI Robertem Muellerem spolu se zprávou zveřejnili i rozsah škod, které tým hackerů napáchal.

Ruští agenti se od počátku snažili zabránit výhře Hillary Clintonové. Dostali se do počítačů třem stům jejích spolupracovníků, včetně předsedy její kampaně Johna Podesty. Informují o tom americká média.

Skupina se údajně měla domnívat, že Donald Trump nemá šanci vyhrát volby. Hackeři měli podle informací CNN chtít ovlivnit již primárky mezi demokratickými kandidáty Clintonovou a Berniem Sandersem. To ale nevysvětluje, proč bylo jedním z klíčových slov prohledávaných e-mailů jméno současného amerického prezidenta Trumpa.

Hackeři se svým obětem nabourali nejen do e-mailů, dostali se i do jejich účtů na Twitteru, Facebooku a WordPressu. Na hacknuté počítače poslali různé malwary a další viry. Pořizovali snímky z obrazovek a mimo jiné sledovali pohyb peněz na bankovních kontech.

Během své aktivity využívali k placení bitcoiny. Internetová měna jim zajistila absolutní anonymitu, díky které bylo téměř nemožné hackery vystopovat. Při zveřejňování dokumentů lhali o své identitě, kdy tvrdili, že paří mezi americké občany. Zároveň tvrdili, že nemají žádnou spojitost s Ruskem.

Hackeři si nebrali servítky ani s voliči. Hackerům se podařilo dostat do počítačů volebních kanceláří z Floridy, Georgie a Iowy. Z databáze blíže nespecifikovaného státu pak ukradli jména, adresy, rodná čísla a čísla řidičských průkazů půl milionu voličů.

Jak dopadne soudní proces

Podle předpokladů nebude mít soudní proces valný výsledek. Mueller už v únoru obvinil třináct Rusů a tři ruské firmy. Žádný z obviněných se neukázal u soudu, navíc se vyhýbají cestování, aby nemohli být zadrženi. V pondělí se má uskutečnit summit mezi Donaldem Trumpem a Vladimirem Putinem, někteří zákonodárci chtějí, aby Trump požadoval po ruském prezidentovi vydání hackerů.

Reklama

Doporučované