Hlavní obsah

Bití, sexuální zneužívání, záchod pro 120 lidí. Libye je pro běžence peklem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Přeplněné cely, nedostatek pitné vody a jídla. V libyjských detenčních centrech podle odborníků panují otřesné podmínky, řada migrantů čelí násilnostem a zneužívání.

Článek

Pět tisíc. Tolik migrantů, včetně stovek žen a dětí, zatkly libyjské bezpečnostní složky od začátku října. OSN uvedla, že při zásahu byl zastřelen nejméně jeden mladý migrant a dalších 15 bylo zraněno, přičemž dva z nich jsou ve vážném stavu, napsala minulý týden agentura AP.

„Zatýkaly se celé rodiny migrantů a uprchlíků žijících v Tripolisu. Spoutali je a převezli do různých detenčních center. Někteří byli zraněni, přičemž nejméně jeden dokonce zabit, rodiny se rozdělily a jejich domovy se proměnily v hromadu sutin,“ popisuje masové zatýkání migrantů manažerka operací Lékařů bez hranic v Libyi Ellen van der Veldenová.

K zatýkání došlo v pátek ve městě Gargareš, které je známé jako středisko migrantů a uprchlíků. Nachází se 12 kilometrů západně od Tripolisu. Podle místních úřadů šlo o bezpečnostní kampaň proti nelegální migraci a obchodování s drogami. Nejmenovaný úředník, kterého citovala agentura AP, uvedl, že libyjská vláda usiluje o „deportaci co největšího počtu“ migrantů do jejich domovských zemí. Mnoho zadržených podle něj žilo v Libyi nelegálně celá léta.

Zátah, jenž se vůči migrantům odehrál na začátku tohoto měsíce, je podle některých médií největší za poslední léta. Zvláštní vyslanec Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Libyi Vincent Cochetel v souvislosti s tím řekl, že „nemělo by být překvapením, že se pak lidé bojí a pokouší se odplout po moři“. Podle jeho slov policie při zátahu postupovala příliš tvrdě. Libyjské úřady by podle něj měly usilovat o zlepšení migrační politiky.

Detenční centra v Libyi

Od povstání z roku 2011, během něhož byl svržen a zabit dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí, se Libye stala dominantním tranzitním bodem pro migranty. Ti prchají před válkou a chudobou v Africe a na Blízkém východě v naději na lepší život v Evropě. Tuto situaci zneužívají převaděči, kteří migrantům za poplatek nabízejí místa na přeplněných nafukovacích lodích, v nichž se pak utečenci pokouší zdolat riskantní cestu přes Středozemní moře do Evropy.

Nelidské podmínky

„Ozbrojení a maskovaní muži z bezpečnostních složek vtrhli do našeho domu, kde jsem bydlel s dalšími třemi lidmi. Svázali nám ruce za zády a vyvlekli nás z domu. Prosili jsme je, abychom si mohli vzít své věci a důležité dokumenty, ale oni nás neposlouchali. Po celou dobu nás bili. Některé mlátili do nohou, až jim je zlomili. Mě udeřili pažbou pušky do hlavy. Později mi lékař musel ránu sešít a obvázat deseti různými obvazy,“ popisuje pro organizaci Lékaři bez hranic muž, který čtyři dny strávil v detenčním centru v Mabani. Nejtěžší chvíle podle vlastních slov zažil v okamžiku, kdy viděl, jak pomocí zbraní bijí bezmocné lidi. Několik dní po zatčení se mu podařilo utéct a nyní je podle aktivistů na svobodě.

Podmínky, které panují v detenčních centrech, jsou velmi špatné. Podle řady mezinárodních organizací se v zemi masivně porušují lidská práva. Tým Lékařů bez hranic informoval, že jsou cely v Mabani velmi přeplněné. Chybí také jídlo a pitná voda, jednou denně uprchlíci dostávají kousek chleba a taveného sýra. V celách jsou také lidé v bezvědomí, uvedli představitelé organizace.

Kritická je situace i v detenčním centru Šará Zavíja, které se také nachází v hlavním městě. Toto zařízení obvykle pojme 200 až 250 osob, tentokrát se ale v jeho v celách tísní více než 550 žen a dětí. Mezi zadrženými jsou také těhotné ženy. Jednu toaletu tam sdílí přibližně 120 lidí a u dveří cel jsou kbelíky plné moči, uvádí se ve zprávě.

Zastavte zatýkání zranitelných, zní ze světa

O těžkých podmínkách v libyjských detenčních centrech již dříve informovala organizace Amnesty International (AI), která se zaměřuje na ochranu lidských práv. Ve své červencové zprávě opakovaně upozorňovala na to, že uprchlíci, včetně mužů a dětí, jsou vystaveni sexuálnímu násilí.

„Není to poprvé, co čelím sexuálnímu násilí, ale od lidí, kteří by nás měli chranit, je to mnohem bolestivější,“ popsala své pocity v létě tohoto roku 17letá dívka ze Somálska. „Abys mohl jit do koupelny, zavolat rodině nebo vyhnout se bití, musíš nabídnout něco na oplátku,“ dodává.

S ohledem na násilí a nepříznivé podmínky v zařízeních pro migranty vyzývají mezinárodní organizace libyjské úřady, aby zastavily masové zatýkání zranitelných lidí a propustily všechny nelegálně zadržované. Jejich dalším požadavkem je také zavedení bezpečné alternativy detenčních center a obnovení humanitárních letů z Libye sloužících k evakuaci a přesídlení.

„Celá síť detenčních středisek je v Libyi prohnilá a musí být zničena. Libyjské úřady musí okamžitě uzavřít všechna detenční centra a zastavit zatýkání uprchlíků a migrantů,“ uvádí zástupkyně ředitele AI pro program Středního východu a Severní Afriky Diana Eltahawyová.

25 tisíc zadržených uprchlíků

Počty migrantů mířících z Libye na sever v poslední době rostou, libyjská pobřežní stráž za letošek zadržela na moři asi 25 tisíc běženců a vrátila je zpátky do země. Za prvních devět měsíců tohoto roku se přes 1100 migrantů utopilo po převržení lodí, skutečná bilance je však podle expertů zřejmě vyšší.

„Namísto zvyšování počtu lidí zadržovaných v detenčních centrech je třeba usilovat o jedno: zavřít tato centra. Jsou to nebezpečná a neobyvatelná zařízení,“ říká již zmiňovaná Van der Veldenová. „Více než kdy jindy žijí migranti a uprchlíci v nebezpečí v zemi, kde uvázli. Mají velmi omezené možnosti, jak se dostat ven, protože humanitární lety byly letos již podruhé neoprávněně pozastaveny,“ dodává.

Reklama

Doporučované