Hlavní obsah

Bití, věšení i waterboarding. V Iráku podle HRW mučí příslušníky Islámského státu

HRW: Vězni v iráckém Mosulu jsou podrobováni děsivému mučení.Video: Eva Soukeníková , Youtube.com

 

Reklama

Podle nových svědectví jsou mosulští vězni, kteří jsou podezřelí ze spolupráce s teroristy, podrobováni mučení. Informace přinesla organizace Human Rights Watch, jež obvinění dokazuje na výpovědích samotných vězňů, kteří popisují bití, věšení i waterboarding, tedy simulované topení.

Článek

Organize Human Rights Watch vydala zprávu, kde dopodrobna popisuje zacházení s vězni v iráckém Mosulu. Vězni, kteří jsou obviněni ze spolupráce s takzvaným Islámským státem či přímo z „členství“ v teroristické organizaci, vypovídají o praktikách uvnitř věznic.

Podle organizace to není jediný případ porušování lidských práv ve věznicích v Iráku. Úřady však na výzvy a varování ochránců lidských práv dlouhodobě nereagují. „Iráčtí důstojníci se ve věznici v Mosulu dopouštěli mučení ještě na začátku roku 2019,“ uvedla ve svém prohlášení HRW. Irácký nejvyšší soud podle jejích informací některé případy později řešil, není však jasné, s jakým výsledkem.

Podle popisu jednoho z vězňů, který HRW ve zprávě zveřejnila, dozorci věšeli odsouzené za ruce ze stropu, bili je tyčemi a podrobovali waterboardingu, tedy simulovanému topení. Další ze svědků vylíčil scénu, kdy osm nahých vězňů stálo v místnosti a dozorci na ně lili vodu z kbelíků, na to jim svázali nohy a ruce a čtvrt hodiny je bili do chodidel. Šest z těchto zbitých vězňů se následně přiznalo k vazbám na takzvaný Islámský stát.

Irák ohlásil porážku Islámského státu na svém území na konci roku 2017, ale stále se vyrovnává s následky tříletého boje proti této radikální organizaci. Mezi tisíci vězni jsou i děti, na jejichž případy rovněž často organizace upozorňuje, protože byly podle ní k doznání přinucené násilím.

Reklama

Doporučované