Hlavní obsah

Bitky v centru německého Kolína. Policie chrání sjezd strany, která odmítá uprchlíky

Sjezd AfD se v Kolíně nad Rýnem snaží zkomplikovat demonstranti.

 

Reklama

Nejméně dva lidé byli v sobotu zatčeni při demonstraci v Kolíně nad Rýnem zaměřené proti německé pravicové straně Alternativa pro Německo (AfD).

Článek

Ulice v centru Kolína nad Rýnem se v sobotu staly bojištěm mezi policií a stovkami odpůrců německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo.

Demonstranti nesoucí mimo jiné transparenty volající po vstřícnosti k uprchlíkům se snažili zablokovat přístup delegátům na právě konaný kongres strany, která proti migrantům naopak razantně vystupuje. Loni přijala programové usnesení, že je islám neslučitelný s německou ústavou, a zároveň se vyslovila i pro zákaz nošení burek a pro zákaz mešit.

Policie použila k rozehnání demonstrantů vodní děla, nasadila lodě i helikoptéru. Při střetech byli dva policisté zranění a vzplál také policejní vůz.

Mluvčí kolínské policie podle agentury Reuters označil situaci ve městě za „velmi dynamickou" a v některých částech „dosti agresivní". Policisté podle něj zastavili ke kontrole dokladů kolem stovky demonstrantů, nikdo ale nebyl zadržen.

Alternativa pro Německo na sobotním sjezdu řeší hlavně spory ve vlastním vedení. Hlavní tvář Frauke Petryová totiž stranu nezvládla očistit od neonacistických proudů. Zároveň se nechala slyšet, že nebude hlavní tváří strany pro spolkové volby. Strana se navíc v poslední době výrazně propadla v předvolebních průzkumech.

Na stranickém kongresu budou delegáti schvalovat kromě kandidátek také předvolební program. V jeho návrhu jsou například právě požadavky na kontroly na hranicích, vyhošťování migrantů a zákaz muslimských šátků. Strana slibuje také mimo jiné zastavit plán na opuštění atomové energie.

Reklama

Doporučované