Hlavní obsah

Bitva miliardářů? Bakala žaluje Krúpu kvůli vydírání v USA i Švýcarsku

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Připomeňte si starší rozhovor: Jdeme po Bakalovi. Žaloby budou za 40 miliard, říká finanční žralok Pavol Krúpa v rozhovoru pro Seznam.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Bakala tvrdí, že se z něj slovenský žralok snažil vydíráním získat 500 milionů korun. A když nezaplatil, začal ho za pomoci mediální společnosti šikanovat.

Článek

Investor Zdeněk Bakala, bývalý spolumajitel těžební firmy OKD, podal u amerických soudů žalobu na slovenského podnikatele Pavola Krúpu. S odvoláním na Bakalovu společnost BM Management, která jej mediálně zastupuje, o tom informovala agentura ČTK.

A podle deníku Neovlivní.cz Sabiny Slonkové nejde o žalobu jedinou. Bakala byznysmena zažaloval i ve Švýcarsku, kde s rodinou dlouhodobě žije.

V obou žalobách jde v podstatě o totéž: Bakala tvrdí, že se z něj Krúpa pokusil vydíráním získat 500 milionů korun.

Krúpa již byl o chystané právní bitvě informován, předložené dokumenty analyzují jeho právníci. Z reakce, kterou poskytl server Neovlivní.cz, však vyplývá, že si z toho těžkou hlavu příliš nedělá.

„Tato forma reakce ze strany Zdeňka Bakaly na činnost prezentující jeho tunely a kriminální činy v USA dokazuje, co ho trápí,“ řekl. „Na rozdíl od České republiky, kde je oprávněně kritizován ze všech stran, ať už veřejností či politiky, v USA si Bakala zakládá na image čestného obchodníka. Proto mu není pohodlné, když je na jeho podvody poukazováno i zde. Tato aktivita mu kazí pověst. Pro mě i pro ostatní je to velká inspirace, jak na Bakalu útočit a kde je jeho slabé místo. Lidé v zahraničí, kde žije, by měli vědět, co způsobil.”

Žaloba v USA byla podána podle amerického zákona proti vydírání a korupci. Uvádí se v ní, že se Krúpa pokusil Bakalu donutit, aby zaplatil desítky milionů dolarů za ukončení kampaně „štvavého obtěžování, očerňování a zasahování do jeho podnikatelské činnosti“.

Při organizaci tohoto nátlaku měl Krúpovi napomáhal Adam Swart, šéf americké společnosti specializující se na klamavou komunikaci s veřejností a protestní akce na objednávku.

Finančník Krúpa, který byl donedávna v čele společnost Arca Capital, proti Bakalovi vystupuje dlouhodobě.

Před dvěma lety stál například za návrhem na obstavení Bakalova majetku. Loni organizoval protest před Krajským soudem v Ostravě, kam sezval desítky horníků, věřitelů či nájemníků bývalých bytů těžební společnosti OKD. Demonstraci chtěl uspořádat i ve Švýcarsku, před Bakalovou rezidencí. Tamní úřady mu to však nepovolily.

Krúpa je minoritním akcionářem NWR, někdejší majitelky důlní společnosti OKD. NWR je nyní v likvidaci a ostravsko-karvinské doly přežívají díky injekcím od státu.

Zdeněk Bakala a jeho partneři díky investici do OKD zbohatli nejméně o čtyřicet miliard korun. Jedním z kroků, který Krúpa Bakalovi vyčítá, je nadměrné vyplácení dividend, což byla jedna z příčin, jež stáhla společnost ke dnu.

Bakala oproti tomu nyní v žalobě tvrdí, že jej Krúpa vydíral, a když odmítl platit, začala šikana. Podle žalobního spisu spolupracovali Krúpa a zmiňovaná Swartova společnost Crowds on Demand od listopadu 2017 do konce léta 2018 na narušení osobních a podnikatelských vztahů Zdeňka Bakaly, uvádí spis.

Podle žaloby Krúpa a Crowds on Demand obtěžovali množstvím nevyžádaných telefonátů a rozeslali stovky e-mailů se lživými obviněními obchodním partnerům i osobním kontaktům Bakaly, včetně osobností z neziskových organizací a jedné z předních amerických univerzit.

Sám Bakala se postupně zbavuje aktiv v Česku. Z velkých majetků mu zde patří například vydavatelství Economia (vydává Respekt, Ekonom a Hospodářské noviny). Krúpa se dlouhodobě angažuje v kauze OKD. Rolí Bakaly v OKD se v současnosti zabývá také sněmovní vyšetřovací komise. Bakala se před komisi odmítá dostavit.

Připomeňte si: Miliardář Krúpa vyvěsil v Ostravě a Brně billboardy proti Bakalovi.

Reklama

Doporučované