Hlavní obsah

Bitva o Bílý dům zahájena, demokraté vybírají soupeře pro Trumpa

Foto: Profimedia.cz

Demokratické primárky začínají volebním shromážděním v Iowě.

Reklama

V pondělí oficiálně začíná válka o Bílý dům. Demokratická strana si vybírá, koho postaví do souboje s Donaldem Trumpem. Startovní bloky pokládá americký stát Iowa, cílovou páskou však oficiální demokratický kandidát proběhne až v červnu. Proč se začíná v Iowě a kdo se účastní? A kdo ne?

Článek

„Je Iowa, zemědělský stát plný modrých límečků a s extrémně vysokou populací bělochů místem znovuobnovení moci Donalda Trumpa, nebo se demokraté dočkají záblesku naděje?“ ptá se americký deník New York Times.

V minulosti se šestadvacátý největší americký stát opravdu několikrát stal klíčovým místem prezidentských voleb. Média ho přezdívají „volební barometr“, jelikož všichni očekávají první jasné odpovědi na své otázky: Kdo je nejpřijatelnějším demokratickým kandidátem? Kdo má šanci porazit Donalda Trumpa?

Bloomberg chybí

Mezi pěticí kandidátů, kterým iowské předvolební průzkumy přisuzují největší šance, jsou Joe Biden, Bernie Sanders, Elisabeth Warrenová, Pete Buttigieg a Amy Klobucharová. O pár procent vede Sanders před Bidenem.

Naopak absenci v Iowě nahlásil bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg. Demokratický kandidát zkouší strategii, která již několik desetiletí nikomu nevyšla – zvítězit i přes nepřítomnost u primárek, a to s pomocí reklamy.

Do ní už Bloomberg vložil více než 286 milionů dolarů, zejména za televizní a online spoty. Včetně deseti milionů dolarů, které šly jen na kampaň proti střelným zbraním a násilí, jež běžela v rámci Super Bowlu, nejsledovanější sportovní události roku v USA.

Podle americké stanice CNN je Bloombergova nastolená strategie hazard. „Peníze ho mohou dostat mezi favority, ale Bloomberg stále čelí obdobné dynamice demokratických protikandidátů, které tím musí překonat a navíc získat voliče v rozličných táborech demokratického elektorátu,“ uvádí CNN.

Sousedská setkání se sušenkami

První událostí demokratických primárek jsou tak zvané „caucus“, tedy volební shromáždění, kde se sejdou podporovatelé jednotlivých kandidátů a snaží se k sobě „přilákat“ další. Celý „primárkový“ závod tak vlastně vůbec nezačíná klasickými volbami.

Podle podcastu amerického webu Vox volební shromáždění připomíná fotbalový zápas, během kterého „fanoušci“ vyvolávají jména svých oblíbenců. Demokraté se scházejí v tělocvičnách, školních jídelnách nebo kostelech. „Všichni se pohybují v zónách jednotlivých kandidátů, v jednu chvíli se všechno zastaví a spočítá se, kolik kde stojí lidí,“ vysvětluje BBC princip shromáždění profesorka politologie Karen Kedrowski.

Pokud během tohoto shromáždění některý z kandidátů získá méně než 15 %, musí se podporovatelé tohoto kandidáta rozhodnout pro „plán B“ anebo vůbec nehlasovat. A k tomu všemu se rozdávají sušenky a další dobroty. Nejedná se o volby v pravém smyslu, ale spíše o sousedské setkání. Přesto se stejným výsledkem – tedy tím, koho Iowané upřednostňují v prezidentských volbách.

Demokratičtí delegáti mají v každém americkém státu právo na výběr svého favorita, kterého strana jako celek postaví do finálového střetu se současným americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ten má nominaci od republikánů jasnou. Ačkoliv se i v Trumpově republikánské straně o nominaci přihlásili Joe Walsh a Bill Weld, prezidentova pozice ve straně je takřka nedotknutelná.

Do 3. listopadu, kdy se konají volby amerického prezidenta, tak bude zajímavé sledovat, co se děje na straně demokratů.

Proč Iowa?

Americká volební primárková show začíná zrovna v Iowě, následuje New Hampshire, kde se konají již „klasické“ primárky, ne „caucuses“. Iowa své prvenství nemá odjakživa. Stát známý svou produkcí kukuřice a sójových bobů je první až od sedmdesátých let minulého století.

Jedním z důvodů, proč se v Iowě začíná i po padesáti letech, je údajně rozhodnutí týmu Jimmyho Cartera z volební kampaně v roce 1976. Přestože se Iowa považovala spíše za „nedůležitý stát“, Carter první primárky pojmul jako velkou kampaň, která mu nakonec přinesla celkové vítězství a Oválnou pracovnu k tomu.

Ne vždy jsou ale ti, kteří vyhrají v Iowě, vysláni do celkového klání o Bílý dům. V roce 2016 zde například neuspěl Donald Trump, v roce 1992 tu nevyhrál Bill Clinton. Přesto se o Iowu bojuje z plných sil, a jde hlavně o mediální podporu, která se vítězným kandidátům dostává.

„Iowa je první místo, kde dostanete první test, je to zkouška schopností dostat voliče na svou stranu, je to zkouška toho, co kandidáti chtějí předat jako hlavní poselství v těchto volbách,“ komentuje začátek primárek jeden ze stratégů Demokratické strany Scott Mulhauser pro magazín TIME.

Na druhou stranu Iowa nepatří mezi vůbec nejdůležitější státy v prezidentských primárkách. Mezi ně patří například Kalifornie nebo Texas, kde během tzv. volební superúterý volí více než 30 procent demokratických delegátů. Tentokrát tento den vychází na 3. března.

Reklama

Doporučované