Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 18. srpna

Večerní zprávy 18. 9. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:08 – Bitva o evropské stamiliony pro Agrofert

Evropská komise zatím nehodlá omezovat investiční dotace pro Agrofert mimo Českou republiku. Seznamu potvrdila, že možný střet zájmů českého preméra Andreje Babiše zatím řeší pouze v souvislosti s dotacemi pro tuzemské společnosti spadající do koncernu.

03:17 – Bezpečnostní rada bude řešit kybernetický útok

Bezpečnostní rada státu bude v pondělí ráno řešit mimo jiné červnový útok hackerů na systémy Ministerstva zahraničních věcí. Podle Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost stála za útokem cizí státní moc. Deník N přišel s informací, že šlo o ruskou vojenskou rozvědku GRU.

03:52 – Jak dopadne vládní krize?

Premiér Andrej Babiš chce, aby současná vládní koalice pokračovala dál. Serveru iDnes řekl, že pro zachování vlády dělá všechno. Kandidát ČSSD na post ministra kultury a místopředseda strany Michal Šmarda by se podle něj ale měl vzdát nominace – podle premiéra vládu rozvrací ještě před tím, než do ní vstoupil.

Hned v pondělí začnou další politická jednání – Andrej Babiš se sejde s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. O den později pak politici zamíří na zámek do Lán za prezidentem Milošem Zemanem.

05:11 – Na Slovensku zadrželi na 30 migrantů

Slovenská policie zadržela třicet nelegálních migrantů. Část z nich se do země dostala ze sousedního Maďarska, ukrytá pod koly vlaku, zbytek později pěšky. Informaci slovenští policisté zveřejnili na facebookovém účtu s tím, že detaily – třeba odkud uprchlíci pocházejí – uvolní později.

05:28 – Chybné názory na Hongkong

Čínské ambasádě v Praze vadí vyjadřování českých politiků a institucí k demonstracím v Hongkongu. Tvrdí, že jsou jejich názory chybné, a vměšují se tak do vnitřních záležitostí Číny. Velvyslanectví Čínské lidové republiky ale tímto stanoviskem podle sinoložky Kateřiny Procházkové porušuje mezinárodní úmluvu.

07:36 – Na ostrově Gran Canaria bylo evakuováno 4000 lidí

Čtyři tisíce lidí musely opustit domovy na španělském ostrově Gran Canaria kvůli mohutnému požáru. Hořet začalo ve vnitrozemí. Na místě je přes 700 hasičů, z toho dvě stovky vojenských. Oheň se zatím nedaří zvládnout. Předseda tamní regionální vlády už požádal o pomoc úřadujícího španělského premiéra.

08:00 – Zánik ledovce Okjökull

Pamětní desku na památku islandského ledovce, označovaného zkráceně jako Ok, v neděli odhalila tamní premiérka a badatelé, kteří jeho zkázu sledovali. Z původních 16 kilometrů čtverečních ledu nezbylo nic, jako důsledek klimatických změn. Jde tak zřejmě o první ledovec na světě, který má svůj pomník.

08:31 – Jak zalívat veřejnou zeleň

Zalít strom třeba ráno cestou do práce. Městskou zeleň decimuje horké počasí. V Brně se to ale snaží změnit autoři speciální aplikace, která radí, jak vodu ušetřit a jak ji pak využít třeba právě na zalévání stromů v parcích.

10:43 – Vinaři předvídají dobrý ročník

Vinaři na jižní Moravě předvídají dobrý ročník, a to i přes velké sucho. Hrozny letos dozrávají pomaleji. K mání už je ale někde první burčák, coby symbol vrcholícího léta.

12:40 – Koncert americké metalové kapely Metallica

Do Prahy dorazila legendární americká kapela Metallica. Skupina známá například díky hitu Nothing Else Matters se do Česka vrací opakovaně a její koncerty bývají vyprodané – ten dnešní není výjimkou. Situaci na místě sleduje reportérka Daniela Brodcová.

Reklama

Doporučované