Hlavní obsah

Bitva o Mosul byla jako z 2. světové války, říká Češka Jana Andert. Strávila v ní několik měsíců

Válečná reportérka Jana Andert: O životě v první linii po boku bojovníků proti Islámskému státu.Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vystudovala pedagogiku a psychologii, fotila pro módní časopisy, pak přišla změna. „Cítila jsem, že chci dělat něco jiného, že chci ukazovat lidské příběhy, upozorňovat na špatné věci, které se ve světě dějí,“ vysvětluje Jana Andert, jak se ocitla uprostřed války v Iráku. „Bitva o Mosul byla největší městskou bitvou od druhé světové války a bylo to velmi těžké. Zůstala jsem tam ale až do konce, několik měsíců,“ dodává.

Článek

Jana Andert během celého konfliktu zprostředkovávala informace pro média do celého světa. Prakticky celý konflikt prožila v první linii, s vojáky, kteří bojovali proti Islámskému státu.

„Když jsem tam jela, vůbec jsem neměla strach, byla jsem přesvědčena, že je to správné, že je to zapotřebí. Pak ten strach přišel. Byla jsem opravdu uprostřed války, byli jsme s vojáky v jednom domě a v domě přes ulici byli bojovníci ISIS. Kolem se střílelo, umírali lidé, přesto jsem měla pocit, že tam prostě mám být, že to má smysl,“ líčí život válečné reportérky.

Utrpení lidí kolem sebe Jana Andert podle vlastních slov vnímala, ale jako profesionálka si musela udržet určitý odstup. „Každý válečný reportér vám řekne, že ta kamera funguje jako určitý filtr, který trochu zmírní dopad toho, co vidíte. Když před vámi umře malé dítě, tak se vás to samozřejmě dotkne, ale v tu chvíli přemýšlíte hlavně o tom, že to chcete ukázat ostatním, aby se dozvěděli, co se tam děje,“ říká.

Změní člověka život ve válce? Jak dokázala přežít atraktivní novinářka z Evropy na frontě mezi samými muži? Celý rozhovor o životě válečné reportérky najdete ve videu u tohoto článku. Jana Andert byla hostem pořadu Hrana Tomáše Vzorka na Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované