Hlavní obsah

Tak vypadá pomalá válka, v Mosulu bojují o každou ulici

Pešmergové bojují o Mosul.

 

Reklama

Boj s islamisty trvá již tři měsíce. Ve městě zůstává milion a půl civilistů, v ohrožení jsou i historické památky.

Článek

Irácká koalice pokračuje v ofenzivě s cílem získat pod kontrolu severní oblasti strategického města Mosul. V neděli, po téměř čtvrt roce od zahájení útoku, poprvé dosáhla břehů řeky Tigris na východě. Celkově vládní síly aktuálně kontrolují asi dvě třetiny druhého největšího iráckého města, odkud vyhání bojovníky Islámského státu. Pokračuje i boj o některá mosulská předměstí a blízké vesnice.

Rozložení sil v Mosulu

Koalice složená z iráckých vojáků, Kurdů a i sunnitských a šíitských bojovníků nicméně postupuje jen velmi pomalu. V Mosulu se bojuje o každou ulici, islamisté koaliční vojáky ostřelují z minometů i sniperských pušek, několik jich zabili i sebevražední atentátníci. Americké letectvo může poskytnout jen omezenou podporu ze vzduchu, jelikož v oblasti nepanuje ideální počasí a viditelnost ještě více zhoršují zapálené příkopy ropy, ze kterých se valí hustý černý dým.

Koalice se snaží odříznout teroristy z Islámského státu od únikových a zásobovacích cest. Cílené letecké údery zničily čtyři mosty přes Tigris z pěti, nezničený most mají vládní vojáci plně pod kontrolou. Každý z mostů je přerušený těsně u břehu, aby šel v budoucnu opravit.

Radikální islamisté ničí vše v dosahu. Vyhazují do vzduchu administrativní budovy i letiště - v očekávání možného výsadku iráckých vojáků při další ofenzivě. Z trosek budov staví barikády.

Na začátku bojů žilo v městě podle odhadů humanitárních organizací asi půl druhého milionu obyvatel. Dlouhou dobu nemohli z města odejít, jelikož si je islamisté brali jako rukojmí a lidské štíty. Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci, které cituje BBC, z města doposud odešlo necelých 150 tisíc lidí, většinou zamířili do blízkých uprchlických táborů.

I ty nejoptimističtější odhady mluví o tom, že bitva mezi bojovníky Islámského státu a koaličními vojsky bude ještě dlouhá. Ofenziva, která začala 17. října loňského roku, je největší iráckou vojenskou operací od americké invaze v roce 2003. Podílí se na ní přes 25 tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic.

Reklama

Doporučované