Hlavní obsah

Bitva o Mosul: V koalici to zaskřípalo. Letadla USA nám nepomohla, stěžují si Kurdové

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Velitel pešmergů si stěžuje na nedostatečnou vzdušnou podporu (video: Nela Vejvodová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Koalice osvobozuje další a další vesnice, k městu míří sto tisíc vojáků.

Článek

Koaličním vojákům se zatím vítězné tažení, na jehož konci má být svobodný Mosul, daří. Postupně osvobozují menší vesnice kolem druhého největšího iráckého města a stahují kolem něj smyčku. Hlavní fronta je nyní pět až osm kilometrů od Mosulu, blíže jsou vojáci irácké armády, dále Kurdové.

Vojáci otevřeli i množství menších front. Celkem se k Mosulu blíží sto tisíc vojáků. Pešmergové, kurdší bojovníci, si stěžují na Američany - prý jim neposkytli slíbenou podporu.

Kurdové oslavují postup tradičním tancem. 

Zvony ožily

Irácké armádě se přes víkend podařilo osvobodit dvě křesťanská města u Mosulu, Hamdáníji a Bartellu, jejichž obyvatelé už dříve před islamisty uprchli. V Hamdáníji bylo podle velitele deváté obrněné divize zabito nejméně padesát bojovníků takzvaného Islámského státu, které irácká armáda vytlačila do středu města, kde je pak bombardovaly letouny mezinárodní koalice.

Irácké úřady se nyní snaží zajistit návrat místních představitelů, plánují znovu otevřít správní budovy a opravit veškerou infrastrukturu. V Bartelle, která leží několik kilometrů jižně od Hamdáníje, se v sobotu podle CNN symbolicky rozezněly zvony, poprvé od doby, co město před dvěma lety obsadili radikálové. V Bartelle padly až dvě stovky islamistů.

Bagdádí je možná v Mosulu

Stahující se islamisté za sebou nechávají množství mrtvých. Během čtvrtku a pátku popravili více než 280 mužů a chlapců, které původně Islámský stát použil jako lidské štíty. Čtyřicet lidí bylo popraveno o víkendu v jedné z osvobozených vesnic - iráčtí vojáci na místě nenechali žádné jednotky, a tak se islamisti vrátili a zmasakrovali slavící vesničany.

V Mosulu je asi jeden a půl milionu lidí a odhaduje se, že Islámský stát tam může mít až šest tisíc svých bojovníků. Očekává se, že operace bude trvat týdny, možná měsíce. Vůdce islamistů Abú Bakr Bagdádí byl podle nepotvrzených zpráv spatřen v Mosulu ještě před třemi dny a dodával bojovníkům odvahu v boji. Z okolí Mosulu uprchly podle OSN asi čtyři tisíce lidí.

Reklama

Doporučované