Hlavní obsah

Benda: Pirátský návrh na platy politiků je čirý populismus. Žijete ve zlaté kleci, tvrdí Michálek

Duel: Kolik mají brát vrcholní politici? Pirát Jakub Michálek proti Marku Bendovi z ODS.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sněmovna nemá být zlatá klec, ve které jsou poslanci odtržení od reality, říká v Duelu předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Zákonodárci teď řeší, jak by se od příštího roku měly politikům zvýšit platy. Proti jejich pomalejšímu růstu je ODS. Místopředseda poslaneckého klubu Marek Benda považuje za nešťastné, že se téma platů politiků stále otevírá.

Článek

Politik na nemocenské by měl dostávat 60 procent platu jako ostatní zaměstnanci. Takový návrh se ve Sněmovně snaží prosadit Piráti. Poslanci budou ale rozhodovat i o tom, kolik celkově budou politici brát.

Sněmovna zřejmě schválí návrh, který má od příštího roku růst platů vrcholných politiků zpomalit. Předlohu ještě jednobarevné vlády ANO v minulém volebním období podpořily garanční rozpočtový výbor i ústavně-právní výbor.

Rozpočtový výbor naopak neschválil pozměňovací návrhy, se kterými přišli místopředseda Sněmovny Tomio Okamura (SPD) a Jakub Michálek (Piráti). Michálkovy úpravy nepodpořil ani právní výbor. Ministerstvo práce zaujalo ke všem poslaneckým návrhům záporný postoj.

Anketa

Základní plat poslance je nyní 75 900 korun. Měl by se zvýšit?
Ano
3,6 %
Ne
94,4 %
Je mi to jedno
2 %
Celkem hlasovalo 17377 čtenářů.

Okamura navrhl zmrazit platovou základnu představitelů státní moci na 70 195 korunách, a to až do konce roku 2021. Od platové základny se vypočítávají platy ústavních činitelů. S podporou se nesetkal ani Michálkův návrh, aby se mzdy ústavních činitelů odvíjely od průměrné mzdy v celé ekonomice a aby poslanci v době nemoci dostávali 60 procent svého platu.

Foto: Seznam Zprávy

Platy vrcholných politiků v ČR.

Piráti argumentují příkladem senátora Františka Čuby, který chyběl v horní komoře rok a půl, a přesto bral plný plat. Oba poslanci budou mít možnost přednést své návrhy ještě v druhém čtení na plénu Sněmovny.

Druhé čtení může přijít na řadu na říjnové schůzi. Závěrečné schvalování ve Sněmovně by pak mohlo přijít na řadu v půlce listopadu. Není jisté, jestli zákon projde celým schvalovacím procesem tak, aby mohl začít platit od 1. ledna.

ODS: Neuspoří se nic

V právním výboru kritizoval vládní předlohu zejména Marek Benda (ODS). Podobně jako Jan Farský (STAN) poukazoval na rozevírání nůžek mezi platy představitelů jednotlivých mocí ve státě, případně i úředníky.

„Úspora ze státního rozpočtu je nula, nula, nic. Ale zato my se tady budeme všichni bičovat,“ řekl Benda. Poslankyně ANO Helena Válková podotkla, že jde o politické rozhodnutí, s nímž nesouhlasí, ale které již prakticky nastalo.

Foto: Seznam Zprávy

Vývoj platů poslanců a senátorů.

Platy ústavních činitelů se podle návrhu od příštího roku sice mají zvýšit, ale pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýší se koeficient, kterým se tato mzda násobí. Plat poslance a senátora tak podle zástupců ministerstva vzroste asi o 6 000 korun. Pokud by předloha schválena nebyla, vzrostl by o dalších 8 000 korun.

Pro výpočet platů politiků je zásadní platová základna, od níž se odvíjí. Pro letošní rok se základna počítá jako 2,5násobek průměrné hrubé měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře.

V minulých letech byl koeficient nižší a od roku 2015 postupně narůstal. Příští rok a v následujících letech měl vzrůst koeficient podle platného zákona na 2,75. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale navrhlo, aby do budoucna zůstal na letošních 2,5.

Pokud parlament předlohu schválí, bude se růst platů odvíjet pouze od růstu mzdy v nepodnikatelské sféře a platová základna se bude vypočítávat podle stejného koeficientu jako letos.

Reklama

Doporučované