Hlavní obsah

Bitva o Rakku začala. Rebely a Kurdy podporují Spojené státy

Arabsko-kurdské povstalecké jednotky zahájily útok na ISVideo: AP

 

Reklama

SDF bojuje s poslední baštou islamistů. Boj však může být stejně dlouhý jako v Mosulu.

Článek

Arabsko-kurdské povstalecké jednotky (SDF) v Sýrii zahájily s podporou Spojených států útok na město Rakka, poslední významnou baštu teroristického hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii. Podle velitele koaličních jednotek, amerického generálporučíka Steva Townsenda, bude ale bitva o Rakku dlouhá a obtížná, zasadí však IS rozhodující úder. Do provincie Rakka dnes po roce zároveň pronikly syrské vládní síly. Zda je mezi SDF a jednotkami syrského prezidenta Bašára Asada koordinace vojenských manévrů, však není jasné, píše agentura AFP.

„Pro IS bude těžké přesvědčovat nové rekruty, když ztrácí svá dvě hlavní města v Iráku a Sýrii," uvedl Townsend s odkazem i na rozhodující boje v iráckém Mosulu, kde se podle něj blíží znovudobytí celého města z rukou IS. Generál nicméně upozornil, že i po obsazení Mosulu a Rakky očekává ještě těžké boje. „Tato koalice je ale silná a odhodlaná zcela vymýtit IS z Iráku a Sýrie," dodal.

Zahájení ofenzivy v Rakce oznámil i mluvčí SDF Talál Sillo. Podle něj zahájily arabsko-kurdské jednotky SDF s podporou mezinárodní koalice ofenzivu dnes ráno, a to ze severu, západu a východu.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) už dříve uvedla, že povstalecké jednotky zaútočily na vojenskou základnu na severním předměstí Rakky a zároveň na čtvrť Mašlab na východním okraji města.

Ofenzivu proti IS v oblasti Rakka zahájila SDF spolu s mezinárodní koalicí loni v listopadu. Koncem února vstoupili povstalci do provincie Rakka, v níž stejnojmenné město leží.

Americká armáda se na pozemním útoku na Rakku přímo nepodílí. Povstalce ale zásobuje zbraněmi, zajišťuje jim podle potřeby logistické zázemí a hlavně je se svými regionálním spojenci podporuje vojenským letectvem.

Na operaci se nepodílí Rusko ani síly vládnoucího režimu prezidenta Bašára Asada, které se soustředí na rozšíření území kontrolovaného v provincii Aleppo na severu země.

Reklama

Související témata:

Doporučované