Hlavní obsah

Bitva o „uhelný“ golf: stát chce Bakalovy pozemky, Babiš odkup odmítal

Foto: Profimedia.cz

Golf Resort Lipiny patří černouhelné společnosti OKD. Pozemky pod areálem ale vlastní pozemková skupina Asental Group miliardáře Zdeňka Bakaly, který dříve OKD ovládal.

Reklama

Vládní materiál, který Seznam Zprávy získaly, řeší tíživou finanční situaci dolů OKD. Navrhuje prodej golfového areálu v Karviné. Problém je, že pozemky pod hřištěm patří skupině uhlobarona Zdeňka Bakaly.

Článek

Utlumení dolů OKD přijde státní pokladnu na miliardy korun. Aby se napjaté finanční situaci černouhelné společnosti co nejvíce ulevilo, navrhlo ministerstvo financí prodat zbytný majetek OKD. Podle vládního materiálu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, se jako jedna z možností jeví prodej golfového areálu Lipiny v Karviné. Má to však háček.

Pozemky pod hřištěm vlastní skupina Asental Group, za níž stojí bývalý uhlobaron Zdeněk Bakala. Právě on na činnosti a majetku OKD vydělal desítky miliard korun, po jeho éře se společnost propadla do insolvence. Krachující podnik převzal stát, který do roku 2035 vynaloží na řešení finanční situace OKD a utlumení důlní činnosti kolem 15 miliard korun.

Proto stát potřebuje, aby OKD prodalo majetek, na kterém by se daly vydělat alespoň nějaké peníze. „Plánuje se prodej golfového areálu Lipiny, který je ovšem umístěn na cizích pozemcích,“ stojí ve vládním materiálu, který redakce získala.

Pozemky dle katastru nemovitostí patří společnosti Asental Land, jež spadá do realitní skupiny Asental Group.

Rozvoj drhne

Bakalova společnost v karvinském regionu vlastní rozsáhlé pozemky, což může komplikovat rozvoj města, respektive lukrativnější prodej vybraných nemovitostí. Golfový resort toho může být příkladem.

„Problém to zcela jistě je. S vedením společnosti Asental jednáme o dílčích projektech, jako například Karvinském moři nebo průmyslové zóně Smart Park na území bývalého dolu Barbora. Jednání jsou konstruktivní, nicméně město není schopno veškeré rozvojové plochy kupovat a hradit pouze ze svého rozpočtu, případně z rozpočtu Moravskoslezského kraje. Zapotřebí je to řešit společně se státem,“ řekl Seznam Zprávám primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD).

Plánuje, že se státem bude město řešit i pozemky, kterých se bude chtít zbavit OKD. „Stejně tak budeme muset se státem řešit zbytné pozemky OKD, které leží na katastru města a Karviná je do budoucna může využít ke svému rozvoji,“ říká primátor Wolf (ČSSD).

Podobně to vidí i bývalý šéf Fondu národního majetku Michal Hrubý, který se na přelomu milénia staral o průběh české privatizace. „Je problém pro OKD, když dané pozemky pro svůj rozvoj či finance potřebují. Je to problém i pro municipality, které nemají žádný velký důvod pomáhat někomu, kdo pro ten region v uvozovkách nic nedělá. Pozemky ta skupina drží místo toho, aby se jich zbavila,“ řekl Seznam Zprávám Hrubý.

Podle něho nastal problém ve chvíli, kdy se z OKD začal vyčleňovat lukrativní majetek. „Část pozemků, které dříve OKD vlastnilo stejně jako třeba byty, se z OKD vyčlenily v éře privatizační party v čele s panem Bakalou. Když byl veškerý majetek pohromadě, vše fungovalo. Když to rozpojíte, dostanete se do problémů,“ míní bývalý šéf Fondu národního majetku.

Ředitelka Bakalovy developerské skupiny Asental Radmila Kuzicová je však přesvědčená, že její společnost žádný rozvoj neblokuje a naopak dělá vše pro to, aby situaci pomohla. „Asental se aktivně podílí na rozvoji regionu, pravidelně se setkáváme a spolupracujeme s municipalitami i společností OKD, a to i na zmíněných projektech. Spolupráce probíhá také v rámci platformy POHO 2030, která má za cíl rozvoj pohornické krajiny Karvinska. Realitní skupina Asental je vedle municipalit či OKD jedním ze zakládajících signatářů,“ uvedla Kuzicová.

Podle ní je dohoda o řešení pozemků karvinského golfového areálu na stole již od roku 2018. „Jednání stále probíhají,“ doplnila šéfka skupiny Asental.

Babiš versus Bakala

Řešení karvinských pozemků je poznamenáno vysokou politikou, respektive dlouhodobými antipatiemi mezi uhlobaronem Bakalou a premiérem Andrejem Babišem (ANO). Když v roce 2015 vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) jednala o vzniku průmyslové zóny Nad Barborou na Karvinsku, tehdejší ministr financí Babiš nesouhlasil s tím, aby stát od Bakaly pozemky kupoval.

„Považuji za naprosto nepřípustné, že vláda nebyla informována o tom, že mají být z veřejných prostředků vykoupeny pozemky vlastněné člověkem, který neplní své závazky vůči České republice a jejím občanům. Pan Bakala slíbil, že prodá byty horníkům, nesplnil ten slib. Celkem odešel majetek asi za 140 miliard. Považuji to za morální selhání,“ říkal před pěti lety šéf ANO.

Že celou věc kolem karvinských pozemků osobní spor brzdí, tehdy potvrzoval i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Vidím to jako animozitu pana Babiše vůči panu Bakalovi. Pokud by byla jiná možnost, jiné pozemky, tak bych chápal, že je možné o tom hovořit, ale pokud je ta lokalita vytipována, tak řešit, kdo je majitelem, mi nepřipadá úplně patřičné,“ uvedl v roce 2015 tehdejší předseda lidovců.

Současná ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) potvrdila, že stát má o pozemky, konkrétně ty golfové, značný zájem. „V současné situaci považujeme za rozumné, aby OKD vyvinulo maximální snahu na zpeněžení golfového hřiště. Jeho rozdělené vlastnictví, neblahé dědictví po panu Bakalovi, to bohužel příliš neusnadňuje. Ministerstvo nicméně o prodej golfového hřiště coby zbytného majetku usiluje od samotného počátku, kdy společnost Prisko vstoupila do OKD,“ uvedla pro Seznam Zprávy ministryně financí.

Současně i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) usiluje o zisk golfových pozemků. Pod jeho úřad spadá společnost Diamo, která bude mít utlumení dolů OKD na starosti (přejde to na ni ze společnosti Prisko, jež spadá pod finance).

„Dá se logicky předpokládat, že před převodem dojde k prodeji bonitních pozemků, aby se vylepšily ekonomické výsledky firmy. Danou věcí se tak zabývají týmy OKD, ministerstva financí a samozřejmě našeho ministerstva,“ řekl Seznam Zprávám vicepremiér Havlíček. Dodal, že jeho instituce je v kontaktu s vedením Moravskoslezského kraje. „Zvažuje se budoucí využití majetku OKD poté, co dojde k převodu. Finálně to bude možné říct poté, až bude jasné, co kdy se převede, v jakém stavu to bude,“ doplnil Havlíček.

Šéfka Bakalova pozemkového impéria slibuje, že Asental státu nebude házet klacky pod nohy. „Do budoucna se nijak nevyhýbáme společnému řešení konkrétních projektů, včetně varianty prodeje potřebných pozemků v cenách stanovených znalci,“ uvedla pro Seznam Zprávy Radmila Kuzicová.

Reklama

Doporučované