Hlavní obsah

Söder hodil ručník do ringu. CDU/CSU povede do voleb merkelovec Laschet

Foto: Profimedia.cz

Šéf CDU Armin Laschet a šéf CSU Markus Söder.

Reklama

aktualizováno •

Po týdnech nejistoty a zápasu uvnitř německé unie CDU/CSU je rozhodnuto. CDU chce za volebního lídra Armina Lascheta. Jeho rival z CSU Markus Söder v úterý po poledni uznal porážku.

Článek

Ambice být kancléřem mají oba, oba proto o stranickou nominaci tvrdě bojovali. Týdny stranických turbulencí neutnula ani jejich nedělní online noční schůzka v Bundestagu. Svou kandidaturu nestáhl ani předseda Křesťanskodemokratické unie (CDU) Armin Laschet, ani šéf sesterské Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU) Markus Söder.

Předběžné vítězství

Napínavý mocenský souboj dvou zemských premiérů se nakonec rozhodl až v noci z pondělí na úterý na zasedání spolkové výkonné rady CDU. Po mnohahodinové debatě, nejasnostech ohledně hlasování a opakovaných technických problémech po půlnoci rada nakonec rozhodla, že volebním lídrem bude Armin Laschet. V tajné volbě dostal Laschet 31 hlasů, Söder 9 hlasů a 6 hlasujících se zdrželo. Laschet pak poděkoval spolustraníkům za kritická slova.

Bavorský premiér a předseda sesterské Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU) Markus Söder už v pondělí dopředu oznámil, že bude rozhodnutí spolkové výkonné rady CDU respektovat a zařídí se podle něj. „Pokud to bude Armin, tak může spoléhat na mou plnou podporu. Když to bude jinak, tak si myslím, že i on mě podpoří,“ řekl Söder v pondělí odpoledne po jednání předsednictva CSU.

Až do pondělního poledne ale nebylo jisté, jestli Söder svůj slib dodrží. Nakonec na tiskové konferenci v Mnichově oznámil, že výběr vedení CDU uznává. „Kostky jsou vrženy a kancléřským kandidátem unie je Armin Laschet,“ řekl Söder.

Bavorský vítr sázel na poslance

Söderovy šance získat nominaci na volebního lídra přitom ještě na konci minulého týdne rostly. Do karet mu hrály průzkumy, ve kterých ho jako kancléřského kandidáta upřednostňovali němečtí voliči, a dokonce i členové CDU. Ambiciózní Söder je díky svému způsobu politiky, vystupování a komunikace považovaný za alternativu k „merkelovci“ Laschetovi a ztělesňuje volání po změně stylu. Alespoň zvnějšku se navíc zdá, že za svým předsedou stojí jednotná bavorská CSU.

Foto: Profimedia.cz

Bavorský premiér a předseda CSU Markus Söder.

Její větší sestra CDU už tak jednotná nebyla. Během večerního jednání se v médiích objevily informace, že se Laschetova podpora v rámci vlastní strany drolí. Například premiér Saska-Anhaltska Reiner Haseloff měl uvést, že straníci ve východoněmeckých spolkových zemích upřednostňují Södera. To ale následně zpochybnil šéf poslanecké skupiny CDU v braniborském zemském sněmu Jan Redmann.

Laschetovi vyšla sázka na stranické hlasování

Laschet, který od svého lednového nástupu do funkce předsedy CDU řeší jen samé stranické problémy a aféry, si v pondělí řekl o nominaci znovu a velmi otevřeně. Ve vlekoucím se patu převzal otěže. „Jsem připraven přijmout kandidaturu na CDU,“ zopakoval podle deníku Die Welt na online zasedání stranického vedení, a nevzdal se tak ani tváří v tvář nízkým číslům popularity.

Podle novináře listu Die Welt Robina Alexandera je spor v CDU o nominaci „učebnicovým příkladem konfliktu mezi klasickou zastupitelskou demokracií a moderní demokracií sledující průzkumy“.

Laschet vs. Söder

Z průzkumu Infratest dimap pro ARD. Na 44 procent Němců a 72 procent příznivců CDU/CSU považuje bavorského premiéra Södera za vhodnějšího volebního lídra. U Armina Lascheta je to pouze 15 procent Němců a jen 17 procent příznivců koalice.

Pro Södera hovoří i průzkum agentury Insa pro deník Bild. Pokud koalici povede do voleb Laschet, volilo by ji 27 procent lidí, a pokud Söder, vzrostla by podpora na 38 procent. V žebříčku popularity je teď navíc Söder na úrovni končící spolkové kancléřky Angely Merkelové z CDU.

Laschet na stranické schůzi prosazoval, aby rozhodnutí padlo už v pondělí. „Söderovci“ v CDU zase chtěli odložení verdiktu na pravidelné úterní zasedání poslaneckého klubu CDU/CSU. Mezi poslanci má totiž Söder vyšší podporu. V pondělí se pro něj vyslovil například ministr hospodářství Peter Altmaier nebo předseda CDU v Sársku Tobias Hans.

V pondělí večer podpořila Lascheta například ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová, premiér Šlesvicka-Holštýnska Daniel Günther i ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Foto: Profimedia.cz

Novináři čekali před sídlem CDU dlouhé hodiny.

Zelení posílají do boje Baerbockovou

V průzkumech jsou sice až druzí, i tak ale němečtí Zelení rozhodli o své nominaci do kancléřského úřadu dříve, než to dokázala vládnoucí unie CDU/CSU. Jako volební lídryni do boje o kancléřství posílají Annalenu Baerbockovou.

Portál ARD o jejich rozhodnutí napsal jako o „velkém skoku“. Jde o odkaz na sportovní minulost – jako teenagerka Baerbocková soutěžila ve skoku na trampolíně a byla dokonce třetí nejlepší v Německu.

Foto: Profimedia.cz

Volební lídryně německých Zelených Annalena Baerbocková.

Jestli dokáže doskočit až do úřadu na dohled od budovy berlínského Bundestagu, rozhodnou němečtí voliči ve volbách letos v září. Zatímco Češi se teprve naučí vyslovovat její příjmení, její strana, které spolupředsedá společně s Robertem Habeckem, se v průzkumech volebních preferencí už delší dobu pohybuje kolem 20 procent.

Strana si je vědoma své historické šance a měsíce před volbami se semkla. Teoreticky je dokonce možné, že po volbách složí Zelení koalici bez CDU/CSU, která vládne posledních bezmála 16 let. Strana kancléřky Angely Merkelové by se tak mohla ocitnout v opozici.

Rychlá kariéra nevýhodou?

Stranická kariéra čtyřicetileté politoložky a právničky Baerbockové je velmi rychlá. Komentátoři ji popisují jako dynamickou, sebevědomou, dobře informovanou a také pragmatickou političku. Zároveň upozorňují na to, že nemá zkušenost s žádnou exekutivní funkcí, což jí zřejmě budou v kampani vyčítat političtí soupeři.

Matka dvou dětí Baerbocková je vůbec nejmladší kandidátkou na kancléřku v německé historii. Její kolega ve vedení Habeck, jednapadesátiletý doktor filozofie a spisovatel, byl původně považován za favorita. Baerbockové ale ustoupil a domluvili se, že kandidátkou bude ona. „Nakonec mohl zůstat jen jeden,“ řekl politik v pondělí. Dodal, že společně s Baerbockovou vytvořili za poslední roky v čele Zelených nový styl vedení, který je založen na spolupráci a vzájemné úctě.

Foto: Profimedia.cz

Annalena Baerbocková se spolupředsedou Zelených Robertem Habeckem.

Na rozdíl od křesťanských demokratů ekologická strana nevybrala na základě široké vnitrostranické debaty, ale kompromisu dvou spolupředsedů. Konečné rozhodnutí musí ještě v červnu potvrdit stranický sjezd, který se bude podrobně věnovat volebnímu programu. Souhlas sjezdu je nicméně považován za formalitu, jeho odmítnutí nyní oznámené kandidatury se nepředpokládá.

„Jako kandidátka dnes činím nabídku celé společnosti. Je to pozvání vést naši pestrou, silnou a bohatou zemi k dobré budoucnosti,“ pronesla v pondělí Baerbocková. Pilířem pro ni bude ochrana životního prostředí: „Ochrana klimatu je úkolem naší doby, je to úkolem mé generace.“ Slíbila, že bude plnit Pařížskou dohodu z roku 2015, aby se podařilo udržet průměrné oteplení klimatu do dvou stupňů Celsia oproti době před nástupem průmyslové revoluce.

Reklama

Doporučované