Hlavní obsah

Bizarní hoax připisuje vakcínám následky jako má AIDS

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vyvracíme dezinformaci, která se v posledních týdnech šíří nejen českým internetem. O vakcínách tvrdí stejný nesmysl, který před rokem naopak připisovala viru SARS-CoV-2, jenž způsobuje onemocnění covid-19.

Článek

Česko patří mezi země, které pokulhávají za doporučenou proočkovaností proti covidu-19. Lidí, kteří vakcínu nechtějí, poukazují na její údajnou nebezpečnost – poslední dobou se hodně šíří hoax tvrdící, že může způsobit stav podobný AIDS, kdy lidem postupně zcela selže imunita.

Část těch, kdo se nechtějí očkovat proti koronaviru, se bojí, že by jim infekce způsobila horší zdravotní potíže než nemoc sama. A své obavy ventilují i v komentářích pod zpravodajskými články, které se této problematice věnují.

„Už se ví, že vakcíny nechrání, ale naopak způsobují selhání imunity podobně, jako když se nakazíte virem HIV, člověku tak během pár týdnů úplně odejde schopnost bránit se nemocem,“ napsala například jedna z komentujících pod článek o očkování publikovaný na Seznam Zprávách. Podobných „varování“ v posledních týdnech pod texty přibylo, přičemž různými slovy opakují totéž. Je přitom zjevné, že čerpá z textu, který se v poslední době šíří na sociálních sítích, zejména Facebooku, a také prostřednictvím takzvaných řetězových mailů.

Text je přitom přeložený z cizího jazyka a sám o sobě ani nedává příliš smysl. „Všichni lidé starší 30 let ztratí 100% veškeré imunity (proti virům a některým druhům rakoviny) během 6 měsíců. 30 až 50 let to ztratí do Vánoc. Pak tito lidé skutečně získají syndrom získané imunodeficience a zničí NHS (National Health Service).“ Zmíněný NHS je přitom systém britského veřejného zdravotnictví.

Bohužel ani naprostá zmatenost tohoto „varování“, které pochopitelně není nijak validně vyzdrojováno (a ani být nemůže), ovšem některým dezinformačním webům nebrání, aby na něm stavěly své články a lživou legendu dál šířily.

Jako divoženky na Petříně

Že jde o nesmysl, potvrdil například imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd. „Nevím, co říct na takovou blbost – to je podobné, jako když vám někdo bude tvrdit, že na Petříně v noci tancují divoženky. Už jenom diskutovat o tom je absurdní.“

Mimochodem: Zmíněný hoax ani neřeší, která z vakcín by něco takového, jako naprosté selhání imunity a smrt, měla způsobovat, jak by něco takového vakcína udělala, natož jaká konkrétní látka by za zcela nereálný následek měla být zodpovědná.

Stejný hoax, který dává vakcíny do souvislosti s ničením imunity, se šíří i v angličtině, odkud ho nejspíš někdo (navíc špatně) přeložil.

I tamní odborníci se snaží jeho nesmyslnost vyvrátit. Například agentura Meedan zaměřená na digitální gramotnost provozuje fact-checkingový web Health Desk, kde zveřejňuje ověřené informace například jako reakce na časté dotazy novinářů, napsala: „Neexistují žádné důkazy z klinických studií vakcíny covid-19 a neukázala je ani kontrola dalších údajů, které by spojovaly vakcíny proti covidu-19 schválené WHO se zvýšeným rizikem rakoviny nebo HIV/AIDS.“

Právě zhoubné nádory jsou dalším onemocněním, který podle šiřitelů dezinformací vakcína údajně spouští – nemocných v mnoha zemích za poslední rok skutečně přibylo, ale v důsledku odkládaní vyšetření či léčby po tom, co se zdravotnické služby omezily nebo soustředily na léčbu covidu. Týká se to třeba rakoviny prsu u žen.

AIDS, verze 2.0

Teorie, která spojuje covid s rozvojem získaného selhání imunity, přitom zažívá cosi jako druhý život. Poprvé se podle webu Manipulátoři objevila už loni v prosinci, tedy ještě dříve, než se vůbec celosvětově začalo masivně očkovat. V kontextu se současným hoaxem však paradoxně cílila přímo na samotný virus.

Mýty pod lupou

Fakty a argumenty odborníků bojujeme v rubrice Mýty pod lupou proti dezinformacím a hoaxům, které se šíří internetem, na sociálních sítích i v diskuzích pod zpravodajskými články.

Tehdy dezinformace tvrdila, že virus SARS-CoV-2 byl vyvinut jako biologická zbraň, která je pro člověka stejně ničivá jako virus HIV způsobující AIDS – podle vyznavačů této bizarní teorie tak nakaženým lidem celkově selže imunita.

Následně tvrdili, že očkování nemá žádný smysl, protože vůbec nebude účinkovat. Hoax tehdy vyvracela například agentura Reuters.

Očkování od té doby potvrdilo svou účinnost, ale kvůli tomu, že virus mutuje, jsou potřeba posilující dávky. Aby fungovalo efektivně, je zároveň nutné, aby byla naočkovaná výrazná většina populace.

Reklama

Doporučované