Hlavní obsah

„Bizarní“. Ústavní soud smetl návrh na změnu vyplácení důchodů

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ústavní soud zamítl návrh části poslanců, kteří chtěli zrušit několik odstavců zákona o důchodovém pojištění.

Reklama

Ústavní soud ve středu potvrdil současný systém vyplácení důchodů.

Článek

Důchody se při navyšování budou vyplácet stejným systémem jako doposud, tedy ve dvou termínech. Ústavní soud ve středu zamítl návrh poslanců SPD, Pirátů a lidovců, kteří žádali zrušení části zákona o důchodovém pojištění.

Části zákonodárců vadilo ustanovení, podle něhož se navýšení důchodů uskuteční v termínu jejich vyplácení a ne k pevnému datu. Podle nich je tak část důchodců znevýhodněná, protože datum vyplácení není u všech stejné. „Důchody se nyní vyplácejí k termínu, který si člověk vylosuje. Je to buď druhý, nebo 24. den v měsíci. Když se podle zákona důchod zvyšuje, tak se navýšení vztahuje k termínu výplaty místo toho, aby se vztahovalo například k 1. lednu,“ uvedl už dříve pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, který se na návrhu podílel.

Poslanci Pirátů, SPD a lidovců v roce 2018 tvrdili, že jde o neodůvodněnou diskriminaci části důchodců. Podle nich důchodci s pozdější výplatou důchodů přichází o několik stovek korun. „V tuto chvíli člověk, který dostane důchod 2. ledna, obdrží celých 500 korun navíc a ten, kdo 24. ledna, tak má pouze poměrnou část za šest dnů a zbytek se mu nikdy nedoplatí,“ uvedli poslanci.

Ústavní soud se však s tímto neztotožnil. „Termín i mechanismus navyšování důchodů zůstávají beze změny,“ uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Soudci zdůraznili, že kdyby se zákon pozměnil podle návrhu skupiny poslanců, mohlo by to právě bezdůvodně znevýhodnit část důchodců. „Jejich myšlenku soud považuje za bizarní. Současný systém je spravedlivý. Všichni důchodci nyní v součtu dostanou stejné částky. Mezi příjemci nevzniká nerovnost,“ dodala Sedláčková.

Soud se přiklonil k pohledu zastávanému vládou a Českou správou sociálního zabezpečení. Podle nich by naopak doplácení peněz části důchodců znamenalo nerovný přístup. „Česká správa sociálního zabezpečení zcela důvodně poukazuje na to, že pokud by poživatelé důchodu dostávali doplatky nebo jiné navýšení výše důchodu, logicky by tím byli znevýhodněni ti důchodci, kteří by je nedostávali, nebo dostávali v menší výši než jiní. Systém, kde každý důchodce dostane při stejné výši důchodu valorizováno stejně, by se změnil v systém, kde každý dostane jinou částku,“ píše se v nálezu.

Poslance Ferjenčíka středeční verdikt soudu mrzí. „Je to rozdíl mezi matematickým a právním myšlením. Stojím si za tím, že nález nezohlednil období na hraně roku. Je evidentní rozdíl mezi důchodci, kteří mohli jít do penze ve stejnou dobu. Jeden dostane navýšení důchodu už čtvrtého ledna, ten druhý 24. ledna. Stížnost jsem podal potom, co se na mě obrátil člověk, který je současným stavem poškozený,“ sdělil poslanec.

O změnu zákona chce usilovat ve Sněmovně. „Nevýhoda této cesty spočívá v tom, že lidi, kteří jsou poškození stávajícím způsobem valorizace, pak nemůžou žádat odškodnění,“ dodal Ferjenčík.

Reklama

Související témata:

Doporučované