Hlavní obsah

Blair věří, že je šance pro nové referendum o brexitu

Bývalý britský premiér Tony Blair věří, že šance pro nové referendum o brexitu je 50 na 50.Video: Renáta Matoušková, AP

 

Reklama

Tony Blair věří, že šance pro uskutečnění nového referenda o brexitu je 50 na 50. Theresa Mayová nemůže získat pro žádné dohody o odchodu v parlamentu většinu. Pokud Británie odejde, nastane pro ni těžká ekonomická situace.

Článek

Bývalý britský premiér Tony Blair věří, že šance na nové referendum k brexitu je 50 na 50. I když se premiérce Therese Mayové podaří s Evropskou unií dohodnout podmínky odchodu, není podle něj pravděpodobné, že by se svou menšinovou vládou získala v parlamentu podporu. Ten je totiž hluboce rozpolcen v otázce britského odchodu.

Do brexitu zbývá méně než šest měsíců a stále není jasné, jak bude po odchodu Velké Británie z Unie vypadat jejich vzájemný vztah.

„Stále věřím, že je možné zastavit brexit. Jakékoliv návrhy, které premiérka přinese, nenajdou v parlamentu většinu,” řekl agentuře Reuters Blair, který zastával v letech 1997 až 2007 post premiéra Spojeného království. „Jestliže se brexit stane, bude mít za následek vážné ekonomické potíže,” dodal.

Jak oponenti, tak podporovatelé brexitu se shodují, že rozvod s Evropskou unií je nejvýznamnějším krokem Británie od druhé světové války.

Podle Blaira by druhé hlasování mohlo rozhodnout o tom, zda Británie skutečně odejde bez dohody, nebo zůstane v reformované EU s novými podmínkami členství. Blair si myslí, že by evropští lídři byli ochotní k reformování bloku.

Předvídá, že jestliže Británie odejde a k moci se pak dostane socialistický lídr Labouristické strany Jeremy Corbyn, zemi čekají opravdu náročné situace, které jí mohou ublížit.

„Tohle je problém politik obou velkých stran: myslí si, že mohou odejít a pak se angažovat ve spoustě sociální legislativy, aby mohly udělat kapitalismus férovější a rovnější a tak dále. Musí si uvědomit, že pokud bude brexit, jejich priorita číslo jedna bude udržet toto místo atraktivní pro přicházející investory,” doplnil Blair.

Reklama

Související témata:

Doporučované