Hlavní obsah

Blatného podpis pod peticí Milionu chvilek? Potvrzený je jeho e-mailem

Foto: vlada.cz

Ministr Jan Blatný na tiskové konferenci při uvedení do funkce.

Reklama

aktualizováno •

Vše nasvědčuje tomu, že nový ministr zdravotnictví Jan Blatný podepsal petici spolku Milion chvilek, která vyzývala k rezignaci premiéra Andreje Babiše (ANO). Blatný na dotazy zatím odpověděl vyhýbavě. V pátek to ale prý vysvětlí.

Článek

Ve čtvrtek upozornil server Reflex.cz na podpis nového ministra zdravotnictví Jana Blatného pod peticí spolku Milion chvilek pro demokracii, která vznikla před dvěma lety a požaduje rezignaci premiéra Andreje Babiše. Tedy toho stejného člověka, do jehož vlády Blatný souhlasil nastoupit.

U internetových petic je často možné uvést kterékoli jméno, a tedy přidat podpis falešně. V tomto případě by se ale dotyčný musel nabourat i do Blatného e-mailu. Aby se totiž pod peticí podpis objevil, musí ho dotyčný potvrdit v e-mailu, který uvede. A v tomto případě je podpis Jana Blatného registrovaný na e-mail, který běžně uvádí v různých odborných spolcích či společnostech. Zjistil to Deník N. E-mail je možné dohledat například na webu České hematologické společnosti.

Foto: Milion chvilek pro demokracii

Co se objeví po zadání pracovního e-mailu Jana Blatného?

„My jsme se už dříve rozhodli, že zveřejňovat osobní údaje těch petentů nebudeme. Nebudu to proto potvrzovat ani vyvracet,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll.

„Nicméně ten podpis se dá jedině potvrdit tím e-mailem, to je ta jedinečnost podpisu,“ potvrdil Roll.

Zároveň ale připustil, že už v minulosti ke zfalšování podpisu pod jejich peticí došlo. A mohlo se to tedy teoreticky stát i v tomto případě. „Takhle se jednou podepsal Ovčáček (mluvčí prezidenta, pozn. red.) a zveřejnil ten potvrzovací e-mail a někdo to potvrdil za něj,“ řekl Roll.

Právě v tomto duchu zatím odpovídal ministr Blatný, když byl na podpis pod peticí tázán.

„Neumím vám k tomu nic říci, prostě neumím. Obecně se k tomu vyjádřím tak, že jste viděli například můj údajný twitterový účet, který také není můj,“ prohlásil pro deník Právo. Vzápětí připustil možnost, že za něj petici podepsal někdo jiný.

Na opakovaný dotaz v pátek na tiskové konferenci neodpověděl. „Teď odpovídat nebudu, ale dneska se vyjádřím,“ řekl novinářům bez upřesnění, kdy a kde to bude.

Na petici byl Blatný tázán i na tiskové konferenci ve čtvrtek hned po uvedení do úřadu. Z jeho úst zaznělo pouze „Ne“ poté, co se ujistil, o jakou petici se jedná.

Pod výzvou je podepsána i Blatného manželka. Ta ale nechtěla věc komentovat. „Nezlobte se, ale s médii nebudu vůbec komunikovat. Přeji vše dobré,“ uvedla na dotaz časopisu Reflex a zavěsila.

„My níže podepsaní pokládáme za nepřijatelné, aby 71 let po komunistickém puči a 30 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce!“ stojí v petici s názvem „Chvilka pro rezignaci“, pod kterou jsou údajně manželé Blatní podepsáni.

Reklama

Doporučované