Hlavní obsah

Blatný ani nedomluvil a Češi zahájili run na respirátory

Foto: Shutterstock/sunfe

Prodeje ochranných pomůcek rekordně rostou, zájem je i o roušky pro děti.

Reklama

Prodej respirátorů a nanoroušek vzrostl během pátku o stovky procent. Zákazníci tak během několika hodin zareagovali na rozhodnutí vlády, která od příštího týdne nařídila na veřejných místech jejich povinné nošení.

Článek

Češi opět ve velkém vykupují respirátory a nanoroušky. Internetové obchody i kamenné lékárny hlásí rekordní prodeje, například v e-shopu Lékárna.cz vyskočily prodeje ochranných pomůcek o 250 procent hned poté, co ministr Jan Blatný (za ANO) domluvil na tiskové konferenci.

„Mysleli jsme si, že další vlna poptávky po respirátorech FFP2 nás už nemůže zaskočit, ale stalo se. Přesto máme zásobu respirátorů různých druhů i barev na skladě, takže jejich objednávky vyřizujeme i dnes prakticky obratem, při aktuálním prudce rostoucím počtu objednávek máme zásoby na cca dva týdny takto extrémního zájmu,“ popsal zakladatel Lékárna.cz Vladimír Finsterle.

„Dnes do 14:25 se prodalo více ochranných prostředků, než za kterýkoli jiný celý den v historii Nanospace,“ řekla Lucie Konečná, provozní ředitelka obchodního portálu Nanospace.

Místa, na která bude od úterý možné vstoupit jen s respirátorem, upřesní Ministerstvo zdravotnictví v pondělí. Předpokládá se, že půjde o obchody, městskou hromadnou dopravu nebo zdravotnická zařízení. Lidé však na začátek týdne čekat nechtěli.

„Za pátek se v Česku prodá takové množství ochranných pomůcek jako za celý měsíc během podzimu,“ potvrdil pro SZ Byznys také předseda Asociace nanotechnologického průmyslu Jiří Kůs. Čechy však uklidňuje s tím, že výroba ve všech tuzemských firmách běží a výpadky nehrozí, e-shopům budou zásoby průběžně doplňovat.

Rodiče shání roušky pro děti

Výrazně vzrostla také poptávka po ochranných pomůckách pro děti. „Prodeje dětských nanoroušek vzrostly desetinásobně,“ uvedla Konečná z Nanospace.

Rodiče se tak snaží předzásobit, a to i v době probíhajících jarních prázdnin. „Příští týden jedeme s dětmi na chalupu a nechci spoléhat na to, že budu shánět roušky v neděli večer před nástupem zpátky do školy, i když to vláda zatím ještě přesně neřekla,“ svěřila se na Facebooku Denisa H., matka sedmiletých dvojčat z Prahy 4.

„Ve spolupráci s jedním z našich exkluzivních velkoodběratelů vyrábíme mimo jiné i pratelné látkové roušky s kapsou pro vkládání filtrů s nanovlákennou membránou také v dětských rozměrech. Pokud se zájem o dětské velikosti těchto roušek dále zvýší, jsme připraveni pružně a okamžitě reagovat posílením jejich produkce,“ řekl pro Seznam Zprávy výkonný ředitel výrobce N4H Martin Šiler.

Ceny ochranných pomůcek se už dva týdny drží zhruba na stejné hladině. Podle údajů Lékárna.cz vyjde nejlevnější respirátor třídy FFP2 zhruba na 25 korun při nákupu větších balení, nejdražší až na 70 korun.

Dětské nanoroušky stojí na e-shopech zhruba 60 korun za kus.

Reklama

Doporučované