Hlavní obsah

Blatný: Do konce srpna bude proočkováno 80 procent populace

Foto: PSP ČR

Ministr Jan Blatný v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Poslanci grilují ministra zdravotnictví Jana Blatného ohledně vakcín. Ten slíbil, že všichni dospělí Češi, kteří mají zájem, budou proočkováni do konce srpna.

Článek

V Česku se připravuje očkování dalších skupin obyvatelstva. V pondělí by se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) mělo začít s očkováním lidí pracujících v nejkritičtější infrastruktuře, především půjde o policisty a hasiče. „Jedná se o malé počty, které neohrozí očkování seniorů,“ uvedl Blatný.

Po Velikonocích by se pak k očkování proti covidu-19 mohla hlásit další skupina, a to lidé starší 65 let. V červnu by podle Blatného mělo být v Česku naočkovaných 60 až 70 procent dospělé populace, do konce srpna pak 80 procent.

Kolik má do ČR přijít vakcín

Březen - 1,16 milionu dávek

Duben - 1,5 milionu dávek

Květen - 2,5 milionu dávek

Červen - přes 3 miliony dávek

Zdroj: Ministr zdravotnictví Jan Blatný

První dávku očkování už dostalo 1 033 273 Čechů, 384 tisíc lidí už má za sebou obě dávky. „Je proočkováno 62 procent celkové populace nad 80 let, 75 procent všech zaměstnanců lůžkové péče a záchranných služeb,“ uvedl Blatný.

Opoziční politici po něm chtěli vysvětlit úterní zjištění Hospodářských novin, že Česko si objednalo jen 81 procent dávek vakcín, které pro sebe mělo vyhrazené. „Tento samotný fakt je na demisi vlády,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, podle nějž by vláda měla říct, kdo za objednávku nesl odpovědnost a kdo ji podepsal.

Poslanci, kteří smlouvy od státu v minulosti chtěli, uvedli, že byly začerněné. „Bylo řečeno, že smlouvy jsou tajné, nejsou tajné, jen jsou neveřejné. Je to takto nastavené z EU, není to můj kapric, že bych vám něco nechtěl poskytnout,“ argumentoval ministr zdravotnictví.

K žádosti o informace se připojily i další strany, včetně třeba KSČM. „Pokud tu informaci chce někdo utajit, tak ať postupuje podle platné legislativy,“ ohradil se poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Já nemám potřebu se někoho zastávat. V minulosti jsem u toho opravdu nebyl. Rozhodovalo se v době, kdy se řada vakcín nakupovala v průběhu léta. A tehdy řada z nás, přiznám se, že já také, jsme třeba věřili, že nepřijde takový podzim, jako přišel,“ uvedl Blatný.

Reklama

Doporučované