Hlavní obsah

Blatný dokončil plán, jak naočkovat miliony lidí. Dle lékařů je nedotažený

Lékaři chtějí po ministerstvu informace o očkovací strategii.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Očkovací strategie je hotová, ministr zdravotnictví Jan Blatný ji v pondělí předloží vládě. Přestože v celém plánu budou klíčoví lékaři, ti tvrdí, že největší očkovací akce v historii Česka ještě vůbec není pořádně dořešená.

Článek

„Počítá se jak s nemocnicemi fakultními, tak krajskými. V další vlně i s menšími nemocnicemi a s ordinacemi praktických lékařů,“ uvedl ministr Blatný k tomu, kdo bude vakcinaci provádět.

Jenže - komunikace s ministerstvem podle lékařů vůbec nefunguje. Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek se na Blatného zlobí. Tvrdí, že ministr nereagoval na jeho prosby o společné jednání.

„Lékaři nic nevědí. Proto jsem 17. listopadu vyzval pana ministra, že s ním chci o problémech spojených s očkováním jednat. To ale bylo před třemi týdny a kde nic, tu nic,“ říká prezident komory sdružující všechny lékaře v republice.

Jde mu o to, že praktičtí lékaři podle něj nemají šanci zvládnout sami naočkovat za několik měsíců miliony lidí, jak ministerstvo plánuje. „Je to největší logistická akce, kterou kdy naše zdravotnictví dělalo,“ dodává.

Na otázku, proč ČLK o plánech ministerstva neví, Jan Blatný odpověděl: „Hovořili jsme s praktickými lékaři, ta diskuze probíhá.“ Se Sdružením praktických lékařů skutečně tým ministerstva vedený epidemiologem Romanem Chlíbkem a hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou jednal.

Praktici s touto komunikací ale spokojení nejsou. Chybí jim úplně zásadní informace, a i když už v pondělí má být o strategii jasno, potřebují ještě důkladné jednání.

„Ano, v obecné rovině s námi jednali, měli jsme možnost poslat nějaké připomínky. Ale je tam ještě tolik otazníků zejména logistických, distribučních a tak dále, že si myslím, že ta komunikace snad teprve bude probíhat,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů.

Konkrétní očkovací strategii bude už v pondělí schvalovat vláda. Ministr Blatný čeká, že se vakcinovat začne na přelomu ledna a února. V lednu má do Česka dorazit prvních 400 tisíc dávek vakcíny, kterou nejdřív 15. prosince může schválit Evropská léková agentura.

Reklama

Doporučované