Hlavní obsah

Blatný hranice pro sanitky neotevře, do Chebu naopak posílá kontrolu

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Nemocnice Cheb stále volá o pomoc a prosí stát, ať požádá o pomoc Německo. Bez jejího souhlasu tam své pacienty převézt nemůže. Ministr Blatný to stále odmítá. Do chebské nemocnice navíc posílá kontrolu, která má stav prošetřit.

Článek

Už na začátku roku bil primář interny chebské nemocnice Stanislav Adamec na poplach. „Jsme nuceni již selektovat pacienty, které na intenzivní péči dáme,“ napsal 9. ledna. Situace v chebské nemocnici se od té doby nezlepšila. V Chebu proto vznikla výzva Otevřete hranice sanitkám, která žádá ministra zdravotnictví, aby povolil převoz pacientů do nemocnic v sousedním Německu. Ministr zdravotnictví to odmítl a do nemocnice posílá odbornou skupinu na kontrolu.

„Myslím si, že nemám důvod na svém rozhodnutí nic měnit. V České republice je stále kolem 20 procent volné kapacity na JIP. Informace se rozvířila jen od pana primáře chebské nemocnice. Nikdo jiný, než on sám, nám ji nepotvrdil. Ani zástupci z daného kraje,“ uvedl Blatný.

Výzvu však podle jejích autorů podpořili i regionální politici, ku příkladu zástupci vedení chebské radnice či krajská radní pro zdravotnictví. Výzvu už podepsaly téměř tři tisíce lidí včetně řady osobností. Svůj podpis přiložila třeba i bývalý předsedkyně Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová.

Podle primáře Adamce se totiž situace od jeho lednového prohlášení nezlepšila, i přesto, že z Chebu odjelo několik pacientů do jiných českých nemocnic.

„Počet nově přijatých pacientů s nemocí covid-19, kteří vyžadují intenzivní péči, je stále velmi vysoký, zatímco zdravotnický personál byl posílen minimálně. Lékaři i zdravotní sestry jsou už v podstatě za hranou svých fyzických i psychických sil. Okolnosti nás bohužel stále nutí pacienty selektovat,“ uvedl Adamec.

Ministr kvůli tomu do nemocnice vysílá tým odborníků, kteří by měli celou situaci na místě prošetřit. „Jde o tým lidí, kteří se zabývají i intenzivní péčí. Máme odtamtud závažnou informaci, kterou ale neumíme potvrdit z jiných úst. Abychom se zachovali co nejobjektivněji, vysílám tam právě tuto skupinu odborníků, kteří zjistí, jak této nemocnici pomoct,“ dodal Blatný.

On sám dlouhodobě odmítá požádat Německo o pomoc a razí heslo, že Česká republika si musí pomoct sama. Argumentuje i tím, že německé nemocnice jsou mnohdy ještě více zatížené než ty české. „Nabídky jejich pomoci si samozřejmě vážím, ale jsou v situaci, která je horší než naše,“ uvedl.

Podle signatářů petice však informace, že situaci je možné zvládnout uvnitř České republiky, už neplatí. „Již i z oficiálních dokumentů Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že např. ve čtvrtek 21. ledna měl pacient smůlu, z důvodu nedostatečné kapacity nebylo možné jej transportovat do sousedních krajů a transport do kraje Vysočina byl pro pacienta příliš rizikový,“ uvedli.

Personál podle Adamce naráží i na strop kapacity sanitek, které pacienty do jiných regionů převážejí.

Reklama

Doporučované