Hlavní obsah

Prezident mě odvolal, je to politické rozhodnutí, řekl Blatný. Plaga zůstane

Foto: Profimedia.cz

Ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Jan Blatný. Ten končí, Plaga si má podle aktuálních informací post udržet.

Reklama

aktualizováno •

Vládu Andreje Babiše čeká další změna. Premiér se rozhodl vyměnit klíčového ministra, jehož do vlády sám nominoval. Ministra zdravotnictví Jana Blatného střídá Petr Arenberger. Potvrdil to Úřad vlády.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvede nového ministra zdravotnictví do úřadu dnes po poledni, má se jím stát ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Potvrdil to Úřad vlády. Tiskovou konferenci plánuje na ministerstvu zdravotnictví ve 13:30.

„Sám za sebe mám čisté svědomí,“ řekl Blatný poté, co ve středu dopoledne oznámil, že byl odvolán. Jak řekl, v úterý večer mu zavolal premiér, aby se k němu dostavil. Načež mu na schůzce oznámil, že požádal prezidenta o jeho odvolání.

„Pan prezident mne na žádost premiéra dnes odvolal. Jako důvod já sám vidím politické rozhodnutí, na které má pan premiér právo,“ prohlásil. „Dá se to interpretovat i tak, že se pan premiér domnívá, že jsme z nejhoršího venku,“ řekl končící ministr.

„Když jsem nastupoval do úřadu, tak jsem si byl vědom politické odpovědnosti, i když jsem se nikdy jako politik necítil. Ve složité době jsem tuto výzvu bral hlavně jako odborné poslání a podle toho jsem se také rozhodoval,“ dodal ke svému vládnímu angažmá, kterého podle svých slov určitě nelituje.

Plaga zůstává

Původně se hovořilo rovněž o konci ministra školství Roberta Plagy. I jeho do vlády nominovalo hnutí ANO. Plaga však nakonec odvolán nebude. Řekla to mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Podle ní se žádné personální změny na ministerstvu nechystají. Plagy se v úterý zastali rektoři i další zástupci vysokých škol a řada neziskových a profesních organizací ve školství. Ocenili ho jako dobrého ministra a upozornili, že jeho výměna by v současné krizi byla nezodpovědná.

„Mohu potvrdit, že žádné personální změny na ministerstvu školství se nechystají,“ uvedla mluvčí. Plaga podle ní nadále zůstane ministrem.

Prezident Miloš Zeman je připravený jmenovat nového ministra zdravotnictví dnes dopoledne. Rádiu Frekvence 1 to potvrdil důvěryhodný zdroj s tím, že jmenovací akt proběhne na Pražském hradě.

Následně informaci veřejně a oficiálně potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „V 11:30 proběhne na Pražském hradě jmenovací akt. Více nyní nebudeme sdělovat,“ uvedl krátce před desátou hodinou.

Ještě v úterý Blatný tvrdil, že o výměně neví

Ještě včera večer na tiskové konferenci po jednání vlády přitom Blatný o svém případném konci ve funkci nevěděl. „Přinesl jsem do vlády odborný přístup. Mám čisté svědomí. Může se stát, že dojde k nějakému politickému rozhodnutí. Ale nevím o něm,“ řekl Blatný.

S ministrem zdravotnictví Blatným měl Andrej Babiš dlouhodobé spory ohledně řešení pandemie. Premiér mu dokonce poslal několik vytýkacích dopisů. Jeho odvolání požadoval již dříve i prezident Miloš Zeman, vadilo mu, že Blatný nechtěl dát výjimku ruské vakcíně Sputnik V, která nemá evropské schválení.

Odvolání ministra zdravotnictví přichází jen několik dní předtím, než skončí nouzový stav. Od pondělí 12. dubna by se boj s epidemií měl vést podle pandemického zákona – a právě ministr zdravotnictví musí připravit většinu vyhlášek s protiepidemickými opatřeními.

Blatný je už třetím ministrem zdravotnictví během necelého roku, který byl vyměněn. Na podzim skončil Adam Vojtěch, jehož nahradil Roman Prymula. Ten však musel záhy odstoupit poté, co byl nachytán na schůzce v restauraci s druhým mužem hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem, při níž porušovali vládní zákazy.

Anketa

Je podle vás správné měnit ministra v době vrcholící covidové krize?
Ano
16,1 %
Ne
83,9 %
Celkem hlasovalo 5223 čtenářů.

Reklama

Doporučované