Hlavní obsah

Blatný: Pokud nedojde k zázraku, příští týden opět zavřou hospody či hotely

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Období před Vánoci bude pro Čechy nejspíš ve znamení návratu k přísnějším opatřením. Pokud nedojde k „zázračnému zlepšení“, ministr zdravotnictví v pondělí vládě navrhne přechod do stupně 4 systému PES. To znovu uzavře restaurace.

Článek

Strašidlo koronaviru stále obchází Evropou a ještě tu s námi nějakou dobu bude. Tak s nadsázkou shrnul ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) situaci s pandemií koronaviru v Česku. Pokud nedojde k výraznému zlepšení, na pondělní vládě navrhne, aby se Česko od druhé poloviny příštího týdne přesunulo do 4. stupně protiepidemického systému PES.

I při optimistických scénářích totiž epidemie neustupuje a počty nově nakažených podle prezentovaných modelů klesat nebudou.

Reprodukční číslo je nyní mezi 1,1 a 1,2. Promítla se do něj zvýšená mobilita lidí s návratem do práce, ale i návratem dětí do škol. Do současné situace se podle epidemiologů ale ještě nepromítlo rozvolnění ze 3. prosince. Jeho následky očekávají v nejbližších dnech.

Obchody ano, hotely a hospody ne

Ve 4. stupni PES budou reflektovány změny, které se udály v uplynulé době. Tedy budou za splnění podmínek (negativní test a respirátor) dál povoleny návštěvy v domovech pro seniory a dalších sociálních zařízeních, která jinak zůstávají uzavřená, a otevřené budou moci být všechny prodejny a služby, které splní nové podmínky.

„Budeme reflektovat opakované požadavky Poslanecké sněmovny, aby nebyly znevýhodňovány malé provozy oproti nadnárodním řetězcům a velkým obchodům. Omezení obchodů tak nebude dáno sortimentem, ale pouze počtem osob na metr čtvereční,“ uvedl ministr Jan Blatný.

Obchody proto i ve čtvrtém stupni PES budou muset splnit limit, který je 15 metrů čtverečních plochy na jednoho zákazníka. „To se bude týkat i služeb. I ve stupni číslo 4 si budete moci zajít ke kadeřníkovi,“ potvrdil ministr.

Naopak opět uzavřou ubytovací služby, restaurace, hospody, bary či kavárny. Ty budou muset opět přejít pouze do formy výdejových okének.

„Mluvil jsem dnes s ministryní financí a ministrem průmyslu a obchodu, abychom se zaměřili na přehodnocení možností kompenzace pro ty, kteří budou muset v příštím týdnu své provozovny opět uzavřít, aby to na ně dopadlo co nejméně,“ slíbil Blatný.

Na pondělní vládě rovněž navrhne možnost spuštění horských středisek, která by měla fungovat podle takzvaného rakouského modelu, tedy pouze jako jednodenní sportovní aktivita. „Můžete si přijet zalyžovat, ale nebude tam možné pobývat v komerčních zařízeních,“ popsal. Vše ale ještě záleží na vývoji situace.

Dva scénáře do konce roku

Epidemiologové podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška pracují do konce roku se dvěma scénáři. Ani jeden z nich nepočítá s výraznými poklesy.

„První scénář je po včerejších hodnotách spíše optimistickým. Podle něj by počty nově nakažených fluktuovaly kolem 5 až 6 tisíc denně,“ uvedl Dušek.

Druhý scénář počítá s nárůstem reprodukčního čísla nad 1,2, což by znamenalo déjà vu z přelomu letošního léta a podzimu. „Už to máme vyzkoušeno, vedlo by to k vzedmutí populační nálože a až k 8 až 10 tisícům nakažených denně v průběhu prosince. A lednová čísla bychom si nemohli v žádném případě dovolit,“ řekl Dušek.

Situace je podle něj podobná v celé Evropě, a to jak v nárůstu počtu nakažených, reprodukčního čísla i procenta nakažených na počet testů. Ten se v Česku zastavil a stagnuje na čísle kolem 20 procent.

„Je to stále vysoké číslo, v jednotlivých dnech se teď začíná měnit fluktuace, jsme v rizikovém bodu zlomu. V Evropě je mezi 15 až 30 procenty relativní pozitivity,“ popsal Dušek.

Mobilita podle Duška byla ještě před dvěma týdny snížená o 50 až 60 procent, nejspíš vzhledem k otevření restaurací, obchodů a škol došlo k jejímu zvýšení. „Změnilo se to na minus 30 procent. Na jaře při první vlně přitom byla mobilita i minus 70 až 80 procent,“ uvedl Dušek.

Dušek spolu s ministrem zdravotnictví Blatným na ranní tiskové konferenci po delší době znovu zopakovali způsoby, jak sebe i ostatní před nákazou chránit.

„Epidemii zastaví lidé a jejich chování, a ne razítka a papíry. Lidé, kteří se budou snažit, aby nákazu nepředávali dál, sníží množství rizik kontaktů, nechají se dobrovolně testovat,“ uvedl Dušek, podle něhož antigenní testování, které chce ministerstvo spustit pro veřejnost plošně 18. prosince, má obrovský potenciál vychytat z populace bezpříznakové lidi.

Reklama

Doporučované