Hlavní obsah

Blatný sepsal, jak se bude očkovat na covid. Kdy přijde řada na vás?

Foto: Shutterstock.com

Očkování proti koronaviru: Nejprve lékaři, pak vláda a nakonec pojištěnci. Ilustrační foto.

Reklama

Strategie počítá s tím, že očkování proti koronaviru bude probíhat v Česku ve třech fázích.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví připravilo plán pro očkování Čechů proti koronaviru. Během letoška, ale hlavně v příštím roce má být připraveno 6,9 milionu dávek vakcín za 1,8 miliardy korun.

Podle návrhu, který ministerstvo zpracovalo a Seznam Zprávy ho mají k dispozici, se počítá s tím, že očkování bude probíhat ve třech vlnách.

V první fázi se budou vakcíny podávat zejména seniorům, zdravotníkům, pracovníkům záchranné služby, zubařům, lékárníkům nebo zaměstnancům v sociálních službách.

Ve fázi číslo dvě dojde podle tohoto materiálu na hasiče, učitele, armádu, vládu, krizové štáby a další státní úředníky nebo pracovníky v energetice.

A nakonec přijde řada na další pojištěnce, kteří budou mít o očkování také zájem.

„Největší význam přináší očkování kdykoli po devadesáti dnech od prodělaného onemocnění. Jakékoli jiné očkování je možné zahájit nejdříve za čtrnáct dnů po ukončení izolace pro onemocnění covidem-19 v případě příznakového průběhu a za sedm dnů v případě bezpříznakového průběhu,“ uvádí strategie očkování proti nemoci covid-19.

Každý se bude muset nechat očkovat dvakrát. „Téměř většina současných kandidátních vakcín je hodnocena ve dvoudávkovém schématu. Proto se předpokládá aplikace dvou dávek s odstupem 28–30 dnů,“ napsali autoři ve strategii.

Očkování se s největší pravděpodobností nebude týkat dětí. „Většina výzkumných týmů a firem provádí klinické hodnocení pouze u dospělých, ve věku od 17 až 85 let,“ stojí ve strategii.

Jak bude probíhat očkování?

• konec roku 2020 (minimálně reálné): dávky pro 400 tis. osob,

• leden až březen 2021: dávky pro 1 milion osob,

• duben až červen 2021: dávky pro 2,62 milionu osob,

• červenec až září 2021: dávky pro 2,42 milionu osob,

• říjen až prosinec 2021: dávky pro 382 tisíc osob.

Očkování má nejprve probíhat ve fakultních a krajských nemocnicích, centrech zdravotních ústavů a Státního zdravotního ústavu, kterým mohou být přiděleny také mobilní očkovací týmy.

„Každá vybraná nemocnice zřídí a bude provozovat očkovací centrum. Příprava a provádění může být podpořeno dalšími externími subjekty, jako jsou humanitární organizace, ozbrojené síly, policie, hasiči,“ uvádí strategii očkování.

„Jakmile bude dostupné dostatečné množství očkovacích látek a skladovací podmínky to umožní, bude cílem zavést systém očkování do ordinací praktických lékařů a lékařů zajišťujících pracovně lékařské služby ve firmách,“ píše se dále.

Některé vakcíny vyžadují teplotu při skladování a převozu od dvou do osmi stupňů Celsia. Další pak od minus sedmdesáti stupňů Celsia do plus deseti stupňů Celsia.

„Vakcíny vyžadující skladování v minusových teplotách nebudou používány v ordinacích praktických lékařů, pokud nemají potřebné vybavení,“ napsali autoři do studie.

Očkování bude mít i výhodu v tom, že kdo ho podstoupí a přijde poté do kontaktu s nakaženým, nebude muset jít do karantény. V ní neskončí ani poté, co se vrátí do Česka ze země, kde je zvýšené riziko nákazy koronavirem.

Reklama

Doporučované