Hlavní obsah

Blatný trvá na roušce i na prázdné ulici. Nechci v tom mít výjimky, vysvětlil

Foto: vláda.cz

S rouškou i na prázdné ulici. Bez výjimky. Potvrdil ministr Jan Blatný.

Reklama

Sundat si roušku na vylidněné ulici, kde není koho nakazit, není možné. Taková výjimka by podle ministra zdravotnictví snížila efektivitu opatření.

Článek

I při chůzi po liduprázdné ulici musí mít každý nasazenou minimálně roušku. Při interpelacích v Poslanecké sněmovně to potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Uznal sice, že v takové situaci člověk nemá koho nakazit, nechce ale do opatření dávat výjimky.

„Jakékoliv výjimky v opatření by snižovaly jeho efektivitu, proto je to dočasně nařízeno takto,“ řekl poslanci Vojtěchu Munzarovi (ODS), který ho v této věci interpeloval. Výjimky z nošení roušky v zastavěných částech obce však už existují. Roušky nemusí nosit třeba děti do dvou let nebo lidé, kteří sportují.

Ministr dále řekl, že opatření je plošně nastavené i kvůli lepší kontrole jeho dodržování. Munzar oponoval tím, že na prázdné ulici člověk bez roušky nikoho neohrožuje a nošení ochrany obličeje je tak z hlediska přenosu nemoci zbytečné.

„Jakkoliv rozumím vaší logické argumentaci, tak s ohledem na kontrolu je to nastaveno takto. Diskuze byla vedena, souhlasím s tím, co říkáte, ale opakuji, že jakékoliv výjimky v opatření by snižovaly jeho efektivitu,“ trval na svém Blatný.

Sociálními sítěmi v uplynulých hodinách prolétlo třeba video tvrdého zákroku strážníků z Uherského Hradiště vůči muži, který si odmítl nasadit roušku právě na poloprázdné ulici.

Strážníci zadrželi muže, který si nechtěl nasadit roušku.Video: Facebook/Thomas-Georg Poehlmann

Ministr dále ve Sněmovně uvedl, že se na povinnost nedívá jako lékař, ale jako ministr zdravotnictví. „Je to pravidlo. Stejně jako si lidé zvykli, že když se napiju, nesednu si za volant, i když by se ve většině případů nemuselo nic stát,“ řekl Blatný.

Opatření ministr označil za dočasné. „Podobná nařízení jsou platná i v jiných zemích,“ dodal Blatný.

Reklama

Doporučované