Hlavní obsah

Toto je tabulka, kterou se bude Česko řídit. Uvolnění je ve hře za týden

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Ministr Jan Blatný představil nový protiepidemický systém PES. Česko je aktuálně na hraně mezi nejhorším a druhým nejhorším stupněm rizika. V pondělí 23. listopadu by se mohla opatření zmírnit, naznačil ministr.

Článek

Pět stupňů rizika v bodové škále 0 až 100. A k tomu 27 různých kategorií, které ukazují odpovídající opatření - od ochrany nosu a úst až po pravidla pro školství či restaurace.

Tak vypadá nově představený protiepidemický systém PES v podobě tabulky.

„Hodnota indexu je ke včerejšímu dni 70,“ uvedl ministr Jan Blatný (za ANO) k aktuální situaci v zemi. Bodově to - při pohledu do tabulky - sice odpovídá stupni rizika 4, ale zatím je Česko na stupni 5, tedy nejhorším.

„Ve chvíli, kdy uvažujeme o přechodu do nižšího stupně, chceme, aby toto nižší riziko trvalo zhruba týden, a případně můžeme zohlednit i jiné pozitivní trendy ve vývoji epidemické situace,“ vysvětlil ministr, co bude třeba, aby se hodnota indexu snížila, a tedy se uvolnila některá opatření.

A uvedl to příkladem na současné situaci, kdy je index pro celé Česko 70.

„Pohybujeme se tedy v současné době na úrovni rizika 4. A jestliže toto riziko bude trvat týden, začali jsme ho vyhodnocovat tuto středu, můžeme na konci příštího týdne navrhnout vládě - a rádi to uděláme - aby se celá země přepnula z rizika 5 do rizika 4.“

Česko by se tedy na stupeň 4 mohlo teoreticky přepnout v pondělí 23. listopadu. Co by to znamenalo, ukazují tyto tabulky:

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Představená škála opatření podle míry rizika.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Představená škála opatření podle míry rizika.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Představená škála opatření podle míry rizika.

Pokud koncem listopadu dojde k poklesu na úroveň čtyři, bude se moci scházet až šest lidí, na svatbě bude povoleno až 20 lidí a noční vycházení bude zakázáno až od 23 hodiny. Do školy by mohli podle systému prezenčně chodit žáci prvního stupně a rotačně druhého stupně.

Svůj vlastní řádek mají v tabulce opatření rekreační sporty, bazény a wellness centra, ale i hrady a zámky nebo konzumace alkoholu na veřejných místech – ta se zakazuje ve čtvrté a páté úrovni.

Samozřejmě se také může stát, že se situace začne zhoršovat. A bude aktuální přepínání do vyššího stupně. „Když budeme chtít jít o stupeň nahoru, musí riziko trvat aspoň tři dny,“ řekl Blatný.

Všechny stupně rizika, a k tomu přidělená opatření, jsou ovšem podle tabulky svázány s vyhlášeným nouzovým stavem, a to zejména kvůli omezování shromažďování. Už ve čtvrtek ministr zmínil, že bez nouzového stavu, který zatím končí 20. listopadu, by byla opatření bezcenná. Blatný před novináři uvedl, že chce navrhnout prodloužení stavu o dalších 30 dnů.

Rozdíly po krajích

Stejně tak podle ministra systém umožňuje kalkulovat riziko po jednotlivých krajích a případně i v menších územních celcích. Při uvolňování bude možné jít regionálně, naopak při zhoršení by se podle Blatného mělo přitvrzovat celoplošně.

Jaký byl tento týden index rizika v jednotlivých místech Česka, už informovaly Seznam Zprávy:

Reklama

Doporučované