Hlavní obsah

Blatný vyvracel fake news o očkování. „Je to záměrné vyvolávání strachu“

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ministr Blatný se ohradil proti třem nejčastějším dezinformacím ohledně očkování proti covidu. (ilustrační snímek)

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se pokusil vyvrátit tři tvrzení, která se mezi Čechy šíří o očkování na nemoc covid-19.

Článek

Podle ministra zdravotnictví se aktuálně vede intenzivní kampaň proti vakcínám na covid-19. Až 30 procent aktuálního dezinformačního obsahu je namířeno právě proti připravovanému očkování.

„To jsou informace dodávané agenturami, které se zabývají hybridní hrozbou a dezinformacemi. Jsou to fake news, které nepravdivě informují o vakcinaci,“ uvedl na pravidelné páteční tiskové konferenci.

Konkrétně se Jan Blatný pokusil reagovat na tři podle něj nejčastější dezinformační sdělení.

1. „Vakcína nebude účinná, protože byla vyvinutá za příliš krátkou dobu.“

„Prosím, to není pravda,“ řekl ministr Blatný s poukazem na to, že covid-19 patří do skupiny virů, na něž se už v minulosti zaměřovaly výzkumné týmy, a bylo tak možné využít předchozí znalosti.

Jan Blatný také poukázal na to, že jednotlivé výzkumné týmy se mohly také opřít o daleko větší finanční i lidské zdroje.

„Není pravda, že by na tuto vakcínu byla aplikovaná jiná kritéria než pro jakékoliv jiné léky. A u vakcín jsou nároky ještě vyšší,“ dodal ministr s tím, že garantuje, že se k českým občanům nedostanou žádné jiné vakcíny než ty, které by byly schváleny Evropskou lékovou agenturou a kterým by byla udělená registrace.

2. „Vakcína způsobí nemoc samotnou.“

Žádná z vakcín proti covidu podle ministra Blatného neobsahuje celý virus, který by byl schopný se množit nebo se dostávat do buněk. Vakcína proto není schopná infikovat člověka.

„Vakcíny obsahují jen významné součásti, které budou stimulovat imunitní systém. Vakcína nemůže způsobovat covid-19,“ komentoval dezinformaci Blatný a dodal, že stejně tak je lež, že by očkovací látka mohla ovlivnit genetický kód člověka.

3. „Vakcína je nebezpečná, a proto ji stát distribuuje všem a zadarmo.“

To označil ministr Blatný za záměrné vyvolávání strachu a paniky. „Žádná z těchto zpráv není pravdivá,“ dodal ministr zdravotnictví.

Kampaň už od příštího týdne

Podle experta na dezinformace Jana Cempera je ministrovo verbální ohrazení se proti dezinformacím prvním krokem, schází mu ale zpracování obsahu, tedy aby se dezinformace vyvracely i v tiskové podobě.

„Pak se to lépe šíří prostřednictvím odkazů. Ale je to lepší než nic,“ hodnotí Jan Cemper, šéfredaktor projektu Manipulátoři.cz, který se zabývá dezinformacemi, ministrův pokus bojovat s dezinformacemi.

„Hrozně mi schází na webu ministerstva nějaký pokus o fact-checking (ověřování pravdivosti a správnosti, pozn. red.),“ dodává Cemper.

Sám ministr Blatný přitom v reakci na dotaz Seznam Zpráv připustil, že ohradit se proti dezinformacím na tiskové konferenci nestačí.

„Samozřejmě to nebude stačit. Je to jeden ze závazků, které plníme, tak jak jsme se dohodli. Od příštího týdne se rozjíždí několik menších kampaní, které budou zacílené na rádia, tisk a některé televize,“ uvedl Jan Blatný.

Podle něj má na menší kampaň navázat další, která by měla být vysoutěžená do konce roku.

Reklama

Doporučované