Hlavní obsah

Blatný změnil pravidla, jak se chovat při návratu ze zahraničí

Foto: Jaromir Chalabala, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví muselo reagovat na rozhodnutí soudu, jenž zrušil části opatření, která po českých občanech paušálně žádala před návratem z rizikových zemí do vlasti negativní test na covid-19.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví upravilo opatření pro návrat ze zahraničí do České republiky. Úřad musel reagovat na rozhodnutí pražského Městského soudu, který zrušil část opatření platných od 15. března.

Tehdy stát podmínil návrat do země předložením písemného potvrzení akreditované laboratoře o negativním výsledku testu při návratu ze zemí se střední, vysokou a velmi vysokou mírou rizika nákazy koronavirem. Podle soudu přitom úředníci nevysvětlili, proč lidem nestačí podrobit se testům až po návratu. Za zásadní soud pokládal i to, že opatření uspokojivě neřeší situaci občanů, kterým v zahraničí před návratem do vlasti vyjde test pozitivně.

Blatný měl čas jen do 5. dubna situaci vyřešit. V tiskové zprávě, kterou úřad v sobotu rozeslal, jsou podmínky návratu nově definovány takto:

„Nově bude povinnost podstoupit test před vstupem na území České republiky pouze při návratu ze zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie). Pro návraty ze zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie) a ze zemí se středním rizikem nákazy (oranžová kategorie) se bude test ještě před návratem do ČR požadovat pouze v případě, že daná osoba použije k návratu veřejnou dopravu.“

Součástí opatření zůstává také povinnost podstoupit PCR test, a to nejpozději 5 dní po návratu do České republiky. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Zůstává také povinnost vyplnit před návratem Příjezdový formulář. Tyto povinnosti neplatí jen pro zelenou kategorii zemí.

Celé opatření najdete na tomto odkaze.

„Na základě expertních stanovisek máme informace, že pokud jeden nakažený vstoupí do letadla, může nakazit deset až dvacet dalších lidí. Ti pak mohou nákazu šířit v zemi, ve které vystoupí. Považujeme proto za nezbytné, aby se osoby testovaly už před vstupem na území České republiky, to znamená před nástupem do dopravního prostředku,“ napsal v tiskové zprávě Blatný.

Kromě toho jsou z preventivních důvodů osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie povinné nosit po dobu čtrnácti dnů všude mimo domov respirátor. A to i ve venkovních prostorech.

Reklama

Doporučované