Hlavní obsah

Bláznivé přestupové okno v Premier League skončilo. Nejvíc utrácel Arsenal

Foto: Profimedia.cz

Abdallah Sima se stal na poslední chvíli posilou Brightonu & Hove Albion, účastníka anglické Premier League. Sedne mu nové prostředí?

Reklama

Cristiano Ronaldo, Romelu Lukaku, Jack Grealish, Jadon Sancho, Ben White, Raphael Varane, ale také Abdallah Sima a Alex Král. Bláznivé letní přestupové okno v rámci Premier League skončilo. Celkový účet převýšil miliardu liber.

Článek

Dlouho to vypadalo na nejchudší britské přestupové období. Na obzoru byly nejzajímavější snad jen spekulace stran mega-trejdů Jacka Grealishe a Harryho Kanea. Nakonec alespoň k přestupu Grealishe z Aston Villy do Manchesteru City skutečně došlo, ale až s blížící se uzávěrkou se začaly dít věci.

Po celý minulý týden se neřešilo na Ostrovech prakticky nic jiného než Cristiano Ronaldo. Portugalská ikona měla z Juventusu namířeno zpátky do Manchesteru, ale tentokrát k odvěkým rivalům, což posléze svými kroky vyvrátil sám Ronaldo. Jeho přestup do United byl dotažen na poslední možnou chvíli během úterního večera. Právě poslední den letního přestupového okna – úterý 31. srpna – má na svědomí celkový účet 156 milionů liber, tedy necelou desetinu veškeré útraty za celé léto.

Podle BBC současná dvacítka celků Premier League dohromady vysázela za přestupy v rozmezí 9. června až 31. srpna něco málo přes 1,1 miliardy liber. Jakkoliv astronomicky se jeví taková suma, loňské letní období bylo ještě o 11 % tučnější (1,3 miliardy liber).

Zaplať dva, přiveď tři

Hned pětina fotbalistů byla v rámci letních příchodů 2021 evidována v kategorii „volný přestup“, tedy jejich novopečení chlebodárci nemuseli za jejich přesun zaplatit žádnou přestupovou částku. Takové možnosti se rozhodly nevyužít jen čtyři kluby, loni jich bylo osm.

Nejvyšší anglická liga podle serverů Deloitte a The Athletic eviduje v součtu nejnižší příjmy od roku 2015, přesto dvacítka účastníků dovedla pošesté v řadě do nákupů investovat přes jednu miliardu. Ne každý si mohl dovolit rozhazovat miliony, přesto šlo o ikonické léto.

Potvrdilo se, že ekonomická propast mezi takzvanou „big six“ a zbytkem soutěže je masivní. Symbolická cena pro největší letní investory putuje za Arsenalem, Manchesterem United, Manchesterem City a Chelsea. Všechny zmiňované celky jsou aktéry nejtučnějších přestupů. Ve vzdáleném závěsu najdeme účty West Hamu, Leicesteru City, Tottenhamu a Aston Villy.

West Ham byl donucen sáhnout k několika nákupům, Leicester si polepšil díky působení v evropských pohárech a dlouhodobě úspěšnou přestupovou politikou a Aston Villa zbohatla díky prodeji Jacka Grealishe, jehož ztráta je prakticky nevyčíslitelná. I takový Brighton – obohacený „raketou“ z měšce Arsenalu vysázenou za Bena Whitea – se pustil do několika investic včetně akvizice Abdallaha Simy, kterého i kvůli přísným pobrexitovým regulím odlifroval do druholigového Stoke City.

Kdo nikoho neprodal, nenakupoval.

Není náhoda, že z takzvané velké šestky evidujeme na seznamu nejsilnějších letních investorů kromě Liverpoolu všechny členy. Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City a Tottenham se totiž ekonomicky pohybují oproti svým domácím konkurentům v jiném vesmíru. V následující dekádě je pravděpodobně nikdo nedožene.

Jak úspěšná byla s nákupy velká šestka a v Česku stále oblíbenější West Ham United, ukáže až čas, ale zkusme si to předpovědět.

Arsenal  Největší útrata s největším ale

Arsenal se letním přestupovým oknem proinvestoval do výše 158 milionů liber, což je ekvivalentem částky, kterou by Gunners hypoteticky vysázeli za příchod Jacka Grealishe, Cristiana Ronalda a ještě by jim zbylo nějakých 30 milionů od cesty.

Vedení Gunners do klubu přivedlo z Brightonu za 50 milionů liber stopera Bena Whitea, u kterého se ani tak nerozporuje kvalita, nýbrž přemrštěná suma, jež putovala na jižní pobřeží. Příchod Martina Ødegaarda za 34 milionů liber patří k těm veselejším. Norský 23letý záložník se představil v dresu Kanonýrů již na jaře v rámci hostování z Realu Madrid a nastínil svůj potenciál.

Ovšem nákup rezervního brankáře Aarona Ramsdalea ze Sheffieldu United za 30 milionů se jen stěží zařadí mezi oslavované kroky. Mnozí experti zpochybňují jeho brankářské dovednosti, jiní poukazují na nesmyslnou cenu, která je z velké části důsledkem běžné anglické přirážky za „domácí produkt“.

Do kategorie nadějných příchodů bychom mohli zařadit trio Albert Sambi Lokonga (15 mil.), Takehiro Tomiyasu (19,8 mil.) a Nuno Tavares (8 mil.).

Chelsea S horou na vrchol

Chelsea na sebe nejvýrazněji upozornila příchodem belgického gólostroje Romela Lukaka z Interu Milán. Za služby komplexního hroťáka neváhalo vedení Blues vysázet 97,5 milionu liber. Že by byla Chelsea díky astronomickému nákupu v minusu, to se říct nedá. Na Stamford Bridge totiž evidují zisk z prodejů Tammy Abrahama, Kurta Zoumy, Fikaya Tomoriho, Oliviera Girouda a Victora Moses v celkové výši 94,4 milionu liber!

Úřadující vítěz Ligy mistrů a evropského superpoháru v rámci letního přestupového období vyslal na hostování dalších 17 kmenových hráčů. Tradičně nabitý kádr Chelsea bude letos postrádat Connora Gallaghera nebo Billy Gilmoura, kteří se pokusí po vzoru Masona Mounta prosadit oklikou. Naopak sladkou chuť ovoce „půjčovného“ systému si Blues vychutnají s příchodem 26letého šikuly Saúla Nigueze.

Liverpool  Stabilní kapitalismus

Liverpool byl tím suverénně nejtišším z velké šestky. Celková útrata 36 milionů liber směřovala na jednu jedinou adresu, a sice do německého RB Lipska, kde si lodivod Reds Jürgen Klopp vyhlédl komplexního stopera Ibrahima Konatého.

Kromě akvizice 22letého obránce se od covidové krize na Anfieldu prohloubila šetřivá koncepce. V rámci stabilního růstu se americké vedení Liverpoolu rozhodlo smysluplně investovat do vylepšených kontraktů s dlouholetými oporami. Jordan Henderson, kapitán Reds, tak po svých deseti letech ve službách Reds prodloužil o další čtyři.

Manchester City  Grealish fajn, ale kdo promění šance?

Citizens mají na svědomí největší přestup, kterým překonali rekordní částku. Jack Grealish, nejstřeženější zboží birminghamské Aston Villy, vyšel Citizens na rovných 100 milionů liber. Právě výše vynaložené částky na kreativního středopolaře upletla bič na vedení Citizens při jednání s Danielem Levym, šéfem Tottenhamu. Díky faktu, že Grealish šel za „kilo“, cena za kapitána anglické reprezentace musela být nutně vyšší.

I přes nepředstavitelně nabitý muniční sklad finančního střeliva a zásobárny významného vlivu se Citizens nakonec nepodařilo své řady rozšířit o čistokrevného zabijáka, po kterém kombinační styl bleděmodrých žalostně volá. Ani Kane, ani Ronaldo se na adresu Etihad Stadium nedostavili.

Manchester United  Absolutní vítěz

Všechno nasvědčuje tomu, že Rudí ďáblové opanovali letní transferové období. Už červencový přestup Jadona Sancha za 73 milionů liber vyvolal poprask. Vždyť Sancho je odchovancem nenáviděného Manchesteru City, odkud se tvrdošíjně vydal na odvážnou cestu do Dortmundu.

Ambiciózní United ale do té doby největší transfer zdaleka nevyčerpal. Do žil svých fanoušků pumpovali v rudé části Manchesteru koncentrované štěstí nadále, když klub oznámil příchod stopera Raphaela Varaneho z Realu Madrid (34 mil.). Jenže ani tady se investiční kolotoč nezastavil, naopak.

Klubová legenda – fotbalový syn Sira Alexe Fergusona Cristiano Ronaldo měl podle nejvlivnějších novinářů relativně blízko k přestupu ke konkurenčnímu Manchesteru City. Někteří fanoušci Rudých ďáblů v emocích spálili jeho dres, jiní plivali na bleděmodré sousedy. Když už bylo příznivcům United nejhůře, vynořila se zpráva, že kdysi milovaný portugalský kouzelník opravdu zamíří zpátky „domů“.

Tottenham  Když je šetrnost sexy

Spurs potěšili vlastní fans nejvíce setrváním Harryho Kanea, což se neobešlo bez nejrůznějších obstrukcí a interních válek. Vedle setrvání ofenzivní opory se vydařil příchod portugalského stratéga Nuna Espirita Santa, jenž dokázal Spurs vdechnout funkční koncepci s velkým potenciálem.

Současný překvapivý lídr Premier League vhodně posílil, přitom nevyplácal žádné závratné peníze. Nadějně se jeví zejména akvizice křídelníka Bryana Gila (21,6 mil.), obránce Cristiana Romera (42,5 mil.) či pravého beka Emersona Royala (25 mil.).

West Ham Mocný finiš

West Ham – v současnosti druhý celek Premier League – měl po celé léto kádr užší, než by bylo zdrávo. Toho si byl management Londýňanů vědom, a tak pasivnější období, které rozčilovalo a znervózňovalo fanoušky, vystřídala nouzová investiční smršť. A o tom, že se vydařila, není sporu.

V posledních hodinách přestupového okna na svých oficiálních stránkách přivítali Kladiváři vysoce hodnoceného francouzského stopera ze sousední Chelsea, 26letého Kurta Zoumu. Během přestupové uzávěrky stihl West Ham sjednat i příchod kreativního středopolaře Nikoly Vlašiće z CSKA Moskva. Za oba Londýňané vysázeli lehce přes 40 milionů liber.

Ve večerních hodinách byl oznámen i příchod dalšího českého legionáře, Alexe Krále. Ten by měl na adrese Hammers následující sezónu strávit formou hostování. Po určitém počtu Králových startů by se měla automaticky spustit opce na povinný odkup.

Reklama

Doporučované