Hlavní obsah

Blbci se přestali stydět za svou blbost. Rozčílený Jan Hřebejk o politice, strachu a své filmové pauze

Filmy, které se nepovedly, jsou ty podle Michala Viewegha, říká sebekriticky Hřebejk.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaká byla jeho cesta od fenomenálních Pelíšků a nominace na Oscara k dnešnímu pocitu, že to s množstvím filmů v posledních letech „trochu přepískl“? Jeden z nejúspěšnějších filmových režisérů Jan Hřebejk v Osmičce speciál.

Článek

Jeho posledním filmovým úspěchem byl film Učitelka, který natočil na Slovensku a prodal do čtyřiceti zemí světa. Příběh z 80. let minulého století pojednává o ženě, která manipuluje svými žáky i jejich rodiči. A podle Hřebejka odráží i jeho sílící pocit ze současnosti.

„Lidi korumpuje strach. A o tom je i film Učitelka,“ říká úspěšný režisér. V Osmičce se velmi ostře vymezil proti Andreji Babišovi, Tomio Okamurovi a prezidentu Miloši Zemanovi. „Řeknu to drsně: Já už dneska pohrdám voliči Miloše Zemana,“ rozčílil se Hřebejk.

Rozčílený Hřebejk v druhé části Osmičky o Babišovi, voličích Zemana a nevydařené trilogii Zahradnictví:

Hřebejk: Zahradnictví nezafungovalo. Pelíšky už možná nikdy nepřekonám.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Jan Hřebejk ale komentuje i své filmy. Vzpomíná mimo jiné na to, jak v roce 1994 získal vůbec prvního Českého lva s filmem Šakalí léta a proč se přesto v dalších letech musel živit natáčením losování čísel v Sazce.

Vysvětluje, jakou náhodou v roce 2001 docílil s filmem Musíme si pomáhat nominace na Oscara a také proč už se mu nikdy nepodaří překonat fenomenální úspěch filmu Pelíšky.

O filmové trilogii Zahradnictví, která chtěla loni v kinech na Pelíšky navázat, v Osmičce speciál sebekriticky říká: „Nezafungovalo to.“

Co přesně se nepovedlo? A proč o svých dalších filmech, které vznikly podle předlohy Michala Viewegha, dnes mluví s despektem? Podívejte se na obě části Osmičky speciál s Janem Hřebejkem.

Pořad Osmička sledujte každou středu od 20:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované