Hlavní obsah

Komentář: Blbečci a neschopní amatéři, mluví k vám váš prezident

Foto: twitterový účet mluvčího Jiřího Ovčáčka

Prezident Miloš Zeman.

Uprostřed sílící koronavirové krize promluvil prezident k národu. Kdo čekal, že k lidem vyšle nějaká povzbudivá slova, mýlil se. Hlava státu prostě jen zase pozurážela všechny, na které si zrovna vzpomněla.

Článek

Situace je vážná. Nesvědčí o tom jenom rekordní páteční číslo 8618 nakažených, ale také to, že celá politická scéna šlape na brzdu. I Andrej Babiš konečně chtě nechtě přiznává, že máme problém. A hrozí lockdownem. Opozice vyzývá lidi, ať si revoltu proti Babišovi schovají k volbám a teď dodržují, co nařídí.

Jediný, kdo není ochoten nebo schopen opustit svou obvyklou taktiku „urazit a rozeštvat“, je nejvyšší ústavní činitel, prezident Miloš Zeman. A vzal to v rozhovoru pro MF Dnes opravdu od podlahy.

„Pražská smetánka“ by měla místo chození do barů číst knihy a vylepšovat tak svou nízkou úroveň vzdělanosti. Umělci vytvořili svá nejlepší díla, když byli hladoví. Kritici Zemana na sociálních sítích jsou „internetoví blbečci“. A lidé, kteří zlehčují koronavirus, zase „užvanění amatéři“.

Obvyklá sbírka Zemanových sprostot, chtělo by se říci. Je až děsivé, jak jsme si na takové vyjadřování od hlavy státu zvykli a jak už nad ním víceméně máváme rukou. O to víc ale vynikne, když přijde v době, kdy by národ potřeboval skutečného státníka. Který by uklidnil, řekl něco pozitivního a vyzval k soudržnosti. Jestli po tom toužíte, musíte místo Pražského hradu na Slovensko.

Ještě ostudnější je ale Zemanovo poučování, že zavření volnočasových aktivit se vůbec nijak netýká ekonomiky. Zeman zjevně zamrzl v myšlení, kde ekonomika jsou jenom velké fabriky. Dopad krachu jím vysmívaných „posiloven“ nás všechny bohužel brzy přesvědčí o opaku.

Neschopní natahují ruce

Ve chvíli, kdy se hroutí řada byznysů a lidem hrozí ztráta zaměstnání, se prezident země neštítí fantazírovat o tom, že se „pročistí trh“ a zbavíme se neschopných podnikatelů, kteří by zkrachovali tak jako tak a jen natahují ruce.

K tomu si dovolím jen připomenout zprávu ze začátku září: Správa Pražského hradu dostane ze státní rozpočtové rezervy 215 milionů korun navíc. A to kvůli „propadu příjmů z turismu, pronájmu a nižšího zájmu o konání společenských akcí způsobených šířením koronaviru“.

A protože s krizovou situací v zemi se prezident zvládl vypořádat pár urážkami, může se věnovat důležitějším věcem. Třeba plánování oslav státního svátku v době epidemiologické krize a lobbování za kanál Dunaj-Odra-Labe, který nikdo nechce.

Nebo své svaté válce se šéfem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou. Jak jsme se též dozvěděli z čerstvého rozhovoru, prezident si najal bývalého šéfa analytiky BIS, který mu zpracoval „materiál“ na Koudelku. Při nejbližším setkání dostane složku premiér.

Zdraví vás prezident dolních deseti milionů.

Doporučované