Hlavní obsah

V Tatrách při bouřce zemřelo pět lidí, na slovenské straně jeden Čech

Foto: Wikimedia.org/Opioła Jerzy

Horský štít Giewont, který se turistům stal osudným.

Reklama

aktualizováno •

Nejméně pět lidí ve čtvrtek zemřelo při rozsáhlé bouřkové vlně provázené blesky, která zasáhla širokou oblast Tater od severu Slovenska po jih Polska. Kolem 140 lidí utrpělo zranění a podle českého Ministerstva zahraničí mezi hospitalizovanými nejsou Češi. Jedinou obětí na slovenské straně pohoří je podle tamních záchranných služeb český turista. Češka, která šla s ním, utrpěla zranění nohy.

Článek

Na Slovensku v Západních Tatrách zemřel český turista, kterého tlaková vlna po zásahu bleskem smetla ze štítu Baníkov (2178 metrů). O jeho úmrtí ČTK informovala mluvčí leteckých záchranářů Zuzana Hopjaková. Muž zemřel na následky zranění, která utrpěl při několik set metrů dlouhém pádu.

Na polské straně Tater podle mluvčí polské letecké záchranné služby Kingy Czerwińské přišli o život čtyři lidé, z toho jsou dvě děti. Podle listu Gazeta Wyborcza jde o bratra a sestru ve věku deseti a třinácti let. Co se stalo s těmi, kdo je doprovázeli, se stále neví. Přesný počet zraněných není znám, ale pohybuje se kolem sto čtyřiceti.

Zda jsou mrtví a zranění na polské straně Tater jen Poláci nebo i občané jiných zemí, zatím není jasné.

Neštěstí na polské straně hor zasáhlo turisty, kteří se vydali na oblíbený horský štít Giewont. Na jeho vrcholku je umístěn železný kříž, do něhož často udeří blesk, proto je přítomnost na tomto místě při bouři nebezpečná. Stejně tak je riskantní výstup po trasách, u nichž jsou pomocné řetězy.

Šéf polské Tatranské dobrovolnické záchranné služby (TOPR) Jan Krzysztof řekl, že jeden blesk udeřil přímo do kříže ve chvíli, kdy se tam nacházelo hodně turistů. Když na místo dorazili záchranáři, zasažení lidé byli podle něj všude kolem vrcholku.

Polská média informují o tom, že záchranné operace se účastní čtyři vrtulníky letecké záchranné služby. Mezi mrtvými je podle listu Gazeta Wyborcza 12letý chlapec, kterého se nepodařilo resuscitovat.

TVN24 poznamenala, že ráno v Tatrách svítilo slunce a byly dobré podmínky pro pěší turistiku. Postupně se ale naplnily předpovědi počasí a nad horami se stáhly husté mraky. Kolem poledne pak vypukla prudká bouře.

Reklama

Doporučované