Hlavní obsah

Bleskové povodně na Mallorce mají už devět obětí, místy spadlo až 22 centimetrů srážek

Blesková povodeň na Mallorce: Voda na ostrově zabíjela, místy spadlo až 22 centimetrů srážek.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Už devět obětí mají podle místních záchranářů bleskové záplavy na Mallorce. Další lidé se pohřešují. Záplavy na středomořském ostrově v úterý vyvolal prudký déšť. Dva z mrtvých jsou Britové. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. V oblastech postižených živlem zasahují necelé dvě stovky vojáků a záchranářů. Na Mallorku má ve středu přiletět španělský premiér Pedro Sánchez.

Článek

O dvou mrtvých Britech informovovala v rozhlase Antonia Bauzaová, zástupkyně starosty města Sant Llorenc, kde spadlo nejvíce srážek. Městečko leží zhruba 60 kilometrů východně od hlavního města ostrova Palma de Mallorca, ve vnitrozemí a fakticky na druhé straně turisticky hojně navštěvovaného ostrova. Mezi dalšími obětmi byli místní občané a žena z Nizozemska, řekla Bauzaová stanici Cadena SER.

Tragédií žije celý ostrov, tvrdí Čech žijící na Mallorce.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

Dvojice mrtvých Britů se měla podle listu The Guardian zřejmě utopit v taxi, které silný déšť a blesková povodeň zaskočily na vozovce a zatopily.

Do oblasti bylo dnes nasazeno 80 vojáků a sedm vozidel vojenské zásahové jednotky, kteří se přidali ke stovce záchranářů. Nejméně ve třech dalších městech byly uzavřeny školy, stovky lidí našly nouzové přístřeší ve sportovních zařízeních.

Španělský meteorologický ústav uvedl, že na některých místech ostrova v úterý napršelo za čtyři hodiny až 22 centimetrů. Ve středu ústav očekává silné srážky ve východní části Pyrenejského poloostrova.

Reklama

Související témata:

Doporučované