Hlavní obsah

Bleskové záplavy v Indonésii už mají desítky obětí, jejich počet narůstá

Záplavy v Indonésii.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Indonésii zasáhly bleskové záplavy, počet obětí dosahuje několika desítek a i nadále stoupá. Úřady musely evakuovat na čtyři tisíce lidí.

Článek

Nejméně na 63 mrtvých už vystoupil počet obětí, které si vyžádaly bleskové záplavy v indonéské provincii Papua. Desítky dalších lidí jsou zraněny. Agentura AP uvádí až 59 lidí, z nichž někteří utrpěli vážná poranění.

Počet obětí se může ještě zvýšit, protože pátrání po desítkách nezvěstných zatím neskončilo, záchranáři se stále nemohou dostat do některých oblastí . Informovala o tom agentura Nová Čína s odvoláním na místní úřad pro katastrofy.

Mezi mrtvými jsou i děti. Mluvčí papujské armády plukovník Mohammed Aidi řekl, že se záchranářům podařilo zachránit dva kojence, jejich rodiče ale zemřeli poté, co je smetla voda.

Oblast Sentani v blízkosti hlavního města provincie byla od soboty zasažena přívalovými dešti, které vyvolaly povodně, uvedl jeden z úředníků Cory Simbolon. Televizní záběry ukazují, že voda již ustoupila a na hlavních silnicích zůstalo bahno, kmeny a sutiny.

Povodeň poškodila nejméně devět domů, dva mosty a malé letadlo na hlavním regionálním letišti. Letiště v Sentani, které je hlavním přepravním centrem provincie, však zůstává otevřené. Úřady musely najít náhradní ubytování pro více než čtyři tisíce lidí, jejichž domovy zasáhly povodně, píše agentura AP. Na místě pomáhají také Červený kříž a dobrovolníci.

Záplavy jsou v Indonésii poměrně časté, každoročně zasahují v období dešťů různé části země a obvykle si vyžádají desítky životů. Experti viní z povodní také odlesňování krajiny či odpadky, jež ucpávají vodní toky.

Reklama

Související témata:

Doporučované