Hlavní obsah

Bleskový konec bleskové kariéry Taťány Malé, za pět let ministryní, za třináct dní už zase ne

„Mé svědomí je čisté,” řekla. Pak přidala pár dalších vět, které definitivně rozhodly, že ve vládě skončila.

Reklama

Pouhých pět let od podání žádosti o členství v ANO usedla Taťána Malá jako ministryně ve Strakově akademii. V závratné kariéře jí pomohly ambice, sebevědomí a manžel.

Článek

Pouhých třináct dní nakonec vydržela Taťána Malá na postu ministryně spravedlnosti. Z resortu odešla sama po vlně kritiky k jejím dvěma diplomovým pracem. Do ministerského křesla přitom vedla v jejím případě ale nezvykle krátká cesta.

V roce 2011 se tehdy třicetiletá Malá přistěhovala do domku v Lelekovicích, malé obce v katastru Brna-venkov. O dva roky později podala přihlášku do nově vzniklého hnutí ANO a zhruba o půl roku později, už v roce 2014, se stala členkou.

V komunálních volbách v témže roce získala zastupitelský mandát. Přestože podle výsledků voleb v zastupitelstvu zasednout neměla. Skončila totiž až jako náhradnice na čtvrtém místě. Postu se ale poté v její prospěch vzdal jeden ze tří zvolených zastupitelů a strmá kariéra Malé tím naplno odstartovala.

Záznam vystoupení, kde se Malá hájila, že neopisovala:

Tisková konference už bývalé ministryně Taťány Malé.Video: Seznam.cz

Kdy a proč si Malou vybral Andrej Babiš jako budoucí nadějný kádr jihomoravské buňky, není zřejmé. „Není to tak, že by byla z těch lidí, co v Brně založili ANO, nejaktivnější, a tím se dostala nahoru,” říká tehdejší spolustraník Malé, člen základny v Brně-Řečkovicích Vladimír Číhal, který z hnutí ANO vystoupil ještě před krajskými volbami v roce 2016. Podle něj od úplných začátků patřila spolu se stávajícím brněnským primátorem Petrem Vokřálem k ústředním postavám hnutí ANO v Brně, které byly od začátku určeny stát se budoucími lídry. „Pan Babiš se s ní a jejím manželem znal již dříve, stejně jako s panem Vokřálem,” tvrdí Číhal. Malá to ale v minulosti odmítla s tím, že vlivné kontakty získávala postupně až po svém vstupu do politiky.

Do krajských voleb v roce 2016 už Malá šla z druhého místa kandidátky, hned za vlivným krajským právníkem a policistou a také tváří hnutí Bohumilem Šimkem, který po volbách usedl do čela kraje jako hejtman.

Postup Malé po stranické hierarchii prakticky od začátku jistil její manžel, advokát a insolvenční správce Ondřej Malý. Ten do ANO vstoupil ještě před svou druhou manželkou a jako člen Rozhodčí a smírčí komise ANO řešil i stížnosti straníků třeba na podobu jihomoravské kandidátky. „Když kandidovala na předsedkyni kraje, nebylo ani umožněno, aby proti ní někdo stál,” řekl v před časem Číhal pro deník Aktuálně.cz.

U sněmovních voleb už Malá figurovala jako lídryně kandidátky ANO a o přízeň voličů se utkala vedle zajetých politických matadorů: končícího premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD a lídra ODS Petra Fialy. V pomyslném souboji o individuální hlasy sice skončila z této trojice poslední, jí vedené hnutí ANO ale naopak konkurenty na Jižní Moravě převálcovalo.

Na svém strmém a až dosud jednoznačně úspěšném kariérním postupu má ale bezesporu hlavní zásluhu sama Malá. Od začátku byla jako politička velmi ambiciózní. Navíc měla v rámci hnutí ANO nespornou výhodu v tom, jakým způsobem nahlížela na stranického šéfa Andreje Babiše: obdivně a víceméně nekriticky. Takto vzpomínal pro deník Aktuálně.cz jeden z tehdejších jihomoravských straníků na dojmy, které si Malá odvezla ze své první návštěvy Čapího hnízda: „Dorazila úplně nadšená, že se jí podařilo udělat dojem na Babiše, že jí dokonce řekl, že by mohla ANO na jižní Moravě vést.” Což se také záhy stalo. 

Oddaná šéfovi

Svou oddanost předsedovi Babišovi dávala Malá najevo i coby nově zvolená poslankyně. Třeba letos v lednu, kdy v souvislosti s hlasováním pléna Sněmovny o vydání Babiše a šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání pronesla dnes již legendární řečnickou otázku, co by se stalo, kdyby se Babišovo trestní stíhání odložilo až po vypršení jeho stávajícího sněmovního mandátu. „Chtěla jsem jen otevřít diskuzi o poslanecké imunitě,” hájila později svá kontroverzní slova, za která poprvé čelila velké kritice odborné veřejnosti i opozice.

Druhou vlnu, která přišla po jejím jmenování ministryní spravedlnosti, už neustála. Byť Babiš oficiálně prohlašoval, že za ní stojí a že výtky odborníků k částečně opsaným diplomovým pracím Malé jsou jen účelovou kampaní, po pondělní tiskové konferenci, na které se Malá marně znovu snažila obhájit, jí podle všeho dal jasně najevo, aby se funkce sama vzdala. „Nechci dále, aby bylo hnutí poškozováno, ani nově vzniklá vláda,” zdůvodnila nečekaný krok, ke kterému ještě pár hodin před jeho oznámením nebyl podle ní důvod.

„Zachovala se statečně,” ocenil krok své dlouholeté chráněnky premiér Babiš. 

Reklama

Doporučované