Hlavní obsah

Blíží se fyzikální revoluce? Vědci z Harvardu tvrdí, že vyrobili zázračný materiál

Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Vědci podle svých slov přišli na způsob, jak vyrobit kovový vodík, o což se snaží jejich kolegové více než osmdesát let. Zatím však vyrobili jen nepatrné množství.

Článek

Američtí vědci tvrdí, že se jim podařilo upravit vodík tak, aby se choval jako kov. Je-li jejich výrok skutečně pravdivý, mohl by více než osmdesátiletý závod o výrobu tohoto „zázračného materiálu” konečně přinést nějaké ovoce.

Kovový vodík by podle teorií mohl být používán jako supervýkonné raketové palivo nebo k výrobě elektrických rozvodů s nulovým odporem.

„Jedná se o první solidní kovový vodík, který kdy na Zemi existoval,” uvedl pro BBC harvardský profesor Isaac Silvera, který spolu s kolegou Rangem Diasem stojí za tímto objevem. Dvojice objevitelů uvedla, že prozatímní množství kovového vodíku je menší než průřez lidského vlasu. Časem však věří, že naleznou způsoby, kterými by mohli zvýšit výrobu.

Zpráva o harvardském experimentu však mezi vědci vyvolala vlnu skepse. Jiní vědci řekli BBC, že závěrečná zpráva o výzkumu neobsahuje data potřebná k řádnému posouzení výsledků jejich práce.

„Stejně jako všichni ostatní, kteří kdy pracovali s vodíkem při vysokém tlaku, jsem zděšen tím, co vyšlo v časopise Science,” vyjádřil se na adresu dvojice harvardských vědců Eugene Gregoryanz z Edinburské univerzity.

Taková nedůvěřivost je podle BBC namístě. Pokud by totiž vědci dokázali vyrobit větší množství kovového vodíku, zaznamenali by jeden z klíčových momentů tohoto století.

Kovový vodík může znamenat fyzikální revoluci

O kovovém vodíku se hovoří více než osmdesát let. Díky svým ohromujícím vlastnostem se jej za tu dobu snažila vytvořit celá řada vědců. Pokud se potvrdí jeho schopnost nulového odporu, mohl by znamenat naprostou revoluci v přenosu a skladování elektřiny.

To vše je ale zatím ve sféře spekulací. Harvardští vědci nejprve musí prokázat, že znají přesný postup k výrobě kovového vodíku a že jej dokáží zopakovat. Poté, pokud je to vůbec možné, je zapotřebí vyrobit větší množství zázračného materiálu.

Reklama

Doporučované